Антитерористично учение ще се проведе в черноморските ни пристанища

piratiИзпълнителна агенция „Морска администрация” организира учение, при което ще бъде разиграна ситуация на терористично нападение срещу двете ни най-големи морски пристанища – Бургас и Варна. Събитието ще се състои на 23 и 24 април паралелно и на двата порта.

Както Maritime.bg вече писа през първия ден от учението (23 април) ще бъде симулиран опит за нахлуване в пристанище Варна на въоръжен мъж и на два джета в акваторията на порт Бургас. Според сценария на учението, до края на деня ще бъде установено, че най-вероятно са поставени взривни устройства на кейовите стени на пристанищата.

През втория ден от учението (24 април), около 10:00 часа сутринта, танкер с въоръжени лица и взривно устройство на борда ще се сблъска с устоите на Аспаруховия мост. Следствие на това ще бъде разиграна ситуация на нефтен разлив, който ще бъде елиминиран с помощта на „Поддържане чистотата на морските води” АД.

През това време на пристанище Бургас (кейово място 17 на „БМФ Порт Бургас”) ще бъде открито взривно устройство и около 9:00 часа по план ще започне операцията по неговото ликвидиране.

Двудневната операция ще бъде координирана с пряка видеовръзка от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

В действията участие ще вземат служители от МТИТС, ИА „Морска администрация”, ДП „Пристанищна инфраструктура”, Областна администрация Бургас и Варна, Гранична полиция, ОД на МВР, ПБЗН, ПЧМВ, Басейнова дирекция за управление на водите, ЕЕНСП 112.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Откриха изложба за годишнината на ВМС, наградиха победителите във флотската спартакиада (галерия)

На 5 август във Военноморския музей беше открита изложба „Творчество и пропаганда във флота в годините на студената война“ по случай 142-та годишнина от създаването на

Финансов експерт е предложеният за генерален директор на ДП „Пристанищна инфраструктура“

Финансов експерт е предложеният за нов генерален директор на ДП "Пристанищна инфраструктура". Роденият през 1981 г. Добромир Янев е завършил Икономическия техникум в Бургас, а

Празник на флота в Русе (галерия)

От град Русе започнаха празненствата по случай 142-та годишнина от създаването на Военноморските сили на Република България. Заместник-командирът на Военноморските сили