Бедства Морската гимназия в Бургас, опитват да я спасят

2175

Търси се спешен вариант за спасяване на Морската гимназия в Бургас. Училището от дълги години няма достатъчно кандидати. 

В момента с проблемите на гимназията се е заел и областният управител на Бургас Павел Маринов. За да не бъде закрита Професионалната гимназия по морско корабоплаване и риболов „Св. Никола“ трябва да бъдат преобразувани съществуващите специалности. Целта е тяхното по-точно адаптиране към изискванията на съвременната морска и риболовна индустрия.

През годините учебното заведение е било известно на обществеността с различните си имена като Техникум по рибарство и Средно специално училище по морски и океански риболов „Ген. В. Заимов”. От „морското“, както наричат гимназията в Бургас, пътят в морската кариера са поели поколения български моряци и риболовци.

Училището е част от старата слава и колорита на Бургас като морски град. Във връзка с разработваната национална морска стратегия областният управител на Бургас поставя като един от важните приоритети в работата си по нейното изграждане дейностите за запазване и развитие на формите за обучение и формиране на морските специалисти.

Затова усилията за запазване и подпомогне на професионалната гимназия по морско корабоплаване са във всички насоки – чрез привличане на експерти от Министерството на образованието и спорта, чрез акумулиране на средства за образователни иновации от различни държавни и публични фондове за квалификация и преквалификация на човешките ресурси, както и чрез други конкретни мерки за запазване и укрепване на училището.

Дали обаче тези мерки ще доведат до видими резултати предстои да видим съвсем скоро.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Адмирал Ефтимов: Морско училище отново се доказва като флагман в образованието

Морско училище отново се доказва като флагман в образованието и това се вижда ясно от направеното тук. Това каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който днес