Без инциденти с джетове се развива сезонът засега

jetove

Туристическият сезон по Черноморието започва по-късно от миналата година. До голяма степен засегнати от това са десетките заети в специализирания бранш на морския туризъм. Стотици са малките плавателни съдове, които у нас осигуряват сезона. Още толкова са и джетовете в изградените водни бази по крайбрежието. Преди няколко години бяха възприети мерки, които до голяма степен ограничават вилнеещите в морето почиващи. Още са тежки спомените за честите инциденти с джетове и плажуващи.

Тази година обаче от Морска администрация отчитат, че собствениците на този тип средства са станали по-предпазливи. 

От Дирекция Морска администрация – Варна съобщиха за Maritime.bg, че на море досега са извършени над 40 проверки, при които не са установени нарушения. Проверявани са предимно джетове. Засега няма и сигнали към телефон 112 за недопустими каране в близост до къпещите се. Ежеседмично катерите на дирекцията във Варна излизат на проверки. През почивните дни проверките продължават около 6 часа. През седмицата катерите дежурят по няколко пъти за 1-2 часа. Тази година е възприета и практиката всяка водна база да дава допълнителни контакти. При наличие на сигнал директно от борда на катера може да бъде осъществена връзка с отговорника на плажа, обясниха от ДМА – Варна.

Същата тенденция за повишено внимание на море отчитат от Дирекция Морска администрация – Бургас. Както във Варна и там отдават привидното спокойствие на късно започналия сезон. Към момента там са засечени 2 – 3 недобросъвестни собственици на туристически съдове. От ДМА – Бургас обаче допълват, че проблемите най-често създават не каращите джетове във водните бази, а частните собственици. Приключила е и кампанията по регистрация на малки плавателни туристически съдове. От ДМА – Бургас съобщиха за Maritime.bg, че там са регистрирани около 100 съда, като по-голямата част от тях за 12 до 15 пасажери.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Браншът: Трябва да паднат нормативните пречки пред иновациите в аквакултурите

Над 20 - 30 млн. лева са заделени за аквакултурите през новия програмен период и за тяхното ефективно усвояване са нужни съвременни технологични решения, заяви пред Maritime.bg

Бреговата охрана на САЩ потвърди за инцидент на кораб с български моряци

От окръжния команден център в Сан Франциско на Бреговата охрана (БО) на САЩ потвърдиха в телефонен разговор пред Maritime.bg за инцидент и предстояща медицинска евакуация на