Бойни делфини изчезнаха при учение на ВМС на Украйна

boini-delfiniПри учения на военноморските сили на Украйна в района на Кримския полуостров в края на февруари са избягали три бойни делфина в пълно снаряжение, които все още са в неизвестност. Това съобщава РИА „Новости”, като се позовава на публикации в украинските медии. Информацията твърди, че при учения на ВМС на Украйна на 24 февруари са се провеждали подводни тренировки, за които са били задействани пет бойни делфина, три от които не са се завърнали в базата.

Агенцията подчертава, че от министерството на отбраната на Украйна са опровергали тази информация, но същото ведомство официално отрича съществуването на програмата за подготовка на бойни делфини, въпреки съществуващите информации, свидетелства на ветерани и публикации в пресата.

Пред РИА „Новости”, цитирана от бТВ, бившият командващ отряда за подводни и диверсионни действия на Черноморския флот на СССР капитан Юрий Пляченко разказва, че случаят с бягството на делфините може да се дължи на поява на разгонена самка в близост до ученията, което са отвлякло морските бозайници от задълженията им. Според капитан Пляченко през 1980-те години той е предлагал на учените да разработят „успокоителни” за делфините, за ги предпазват от подобни инциденти, но тази идея тогава не е била реализирана.

Maritime.bg – ВМС / Свят

Последни новини

Последни новини

Браншът: Трябва да паднат нормативните пречки пред иновациите в аквакултурите

Над 20 - 30 млн. лева са заделени за аквакултурите през новия програмен период и за тяхното ефективно усвояване са нужни съвременни технологични решения, заяви пред Maritime.bg

Бреговата охрана на САЩ потвърди за инцидент на кораб с български моряци

От окръжния команден център в Сан Франциско на Бреговата охрана (БО) на САЩ потвърдиха в телефонен разговор пред Maritime.bg за инцидент и предстояща медицинска евакуация на