Брегова радиолокационна система за контрол на корабоплаването и охрана на морската граница „Екран”

Министърът на отбраната Аню Ангелов и заместник-посланикът на САЩ Сюзан Сатън откриха брегова радиолокационна система за контрол на корабоплаването и охрана на морската граница „Екран”.

На церемонията, която се проведе във войсковия район на поделение 32 300 – гр. Варна, министър Ангелов поздрави българските ВМС за успешното завършване на проекта и подчерта, че тази система тепърва ще се развива. „Системата „Екран” има техническа възможност за свързване със сродни системи за контрол на корабоплаването на други национални институции в единната система за национална сигурност, както и в рамките на НАТО – посочи министър Ангелов – Системата предоставя нови възможности за наблюдение и контрол и допринася за по-надеждното гарантиране на сигурността на нашата морска граница, на морската граница на НАТО.”

Изграждането на системата „Екран” стартира през 2008 г., когато бе подписан договор между Министерството на отбраната на Република България и правителството на САЩ за първоначално финансиране на основни компоненти на проект „Брегова радиолокационна система за контрол на корабоплаването и охрана на морската граница – „Екран” по Програмата за чуждестранно военно финансиране на САЩ (FMF). За реализирането на проекта са вложени близо 10 млн. долара по FMF.

Бреговата радиолокационна система за контрол на корабоплаването и охрана на морската граница – „Екран” се състои от Оперативен център за морски суверенитет, регионални центрове за контрол на корабоплаването, брегови постове за радиолокационно наблюдение и интегрирана цифрова комуникационно-информационна система.

Системата „Екран” е съобразена с новите технологии и е предназначена за създаване на опозната картина и придобиване на достоверна информация за обстановката и дейностите, извършвани в български териториални води. Тя ще подпомага изпълнението на задачи по контрол на корабоплаването в морските пространства на страната ни и ще дава възможност за ранно предупреждение за потенциални заплахи.

Новата брегова радиолокационна система за контрол на корабоплаването и охрана на морската граница повишава способностите за по-ефективно командване и управление на Военноморските сили при защитата на морския суверенитет на страната ни.

За интегриране на системата „Екран” от американска страна е избрана фирмата Forward Slope Inc., a от българска страна фирмата „Електрон прогрес” ЕАД.

За постигнати високи резултати при изпълнение на служебните задължения, доказани професионални и личностни качества и за активно участие в реализирането на проекта „Екран” министър Ангелов награди с грамоти капитан I ранг Александър Коларов – началник на Центъра за морски суверенитет и наблюдение във военно формирование 34 410 – Варна, капитан II ранг Йордан Стефанов – командир на военно формирование 32 300-Варна, капитан III ранг Светломир Димитров – старши експерт в отдел „Комуникационни и информационни системи” в Щаба на Военноморските сили – Варна и мичман Калоян Терзиев – старши оператор на радиотехнически средства в брегови пост за радиотехническо наблюдение „Маслен нос” в регионален радиотехнически възел – Бургас във военно формирование 32 300 – Варна.

На церемонията присъстваха кметът на град Варна Кирил Йорданов, заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Минко Кавалджиев, началникът на Военноморските сили контраадмирал Пламен Манушев, Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, който отслужи водосвет, офицери и матроси от ВМС.

maritime.port.bg – ВМС

Последни новини

Последни новини

Адмирал Ефтимов: Морско училище отново се доказва като флагман в образованието

Морско училище отново се доказва като флагман в образованието и това се вижда ясно от направеното тук. Това каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който днес