Бургас и Варна заедно ще решават морските проблеми

DSC_5417Бургас и Варна заедно ще решават морските проблеми. Представители на бранша седнаха днес на една маса в Бургас по покана на Павел Маринов – депутат от „Коалиция за България“. В срещата се включиха и другите трима депатути от партията, избрани от Бургас – Димчо Михалевски, Христо Монов и Атанас Зафиров.

Срещата идва преди приемането на промените в закона, които касаят бранша. Представителите на Морската камара във Варна признаха, че работя добре с колегите си в Бургас и имат добри отношения с Живко Петров – председател на Управителния съвет на Бургаска морска асоциация. Според морските, необходима е децентрализация на пристанищата.

DSC_5449„Крайно време е съотношението между двата вида пристанища – тези с национално и тези с регионално значение да бъде 50 на 50“, смята Живко Петров. Според него, не трябва да се пренебрегва факта, че частните портове генерират значителна част от оборота, както е това с пристанище „Росенец“, което е едно от отдадените на концесия в региона.

По думите на Живко Петров, не бива да се загърбват и другите два вида пристанища – рибарските и яхтените, които също дават препитание на много хора. В дискусията по проблемите на морския сектор се включи и Диян Димов – изпълнителен директор на „Пристанище Бургас“, представители на бизнеса, кметът на община Созопол Панайот Рейзи. Според него, ако държавата има необходимост от дадено нещо и там има виждане за развитието в перспектива, трябва да запази собствеността си.

А другите портове, за които се прецени не са от нужда на държавата, да бъдат предоставяни на общината, на чиято територия се намират. „Никой друг няма право да заграбва територии от морето, освен държавата. Трябва да се върви към децентрализация, защото през последните 4 години тя е спряла. Всичко постигнато се върна в една далечна точка назад“, каза още кметът на община Созопол Панайот Рейзи.

Източник: Черноморие, снимки: Черноморие

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Естакадата в Шабла, а не удълбочаването за 400 млн., е причина за рокадата в ДППИ

Строежът на морската естакада при нос Шабла е предаден за проверка на Софийска градска прокуратура. Това съобщи пред БНР служебният министър на транспорта Георги Тодоров.