Варнафери купува ферибот с кредит от банката на Химимпорт

В момента се водят преговори за сключване на договор между Варнафери, равни дялове, в която притежават Параходство Български Морски Флот АД и Параходство Българско Речно Плаване АД и ЦКБ АД.

Заемът е в размер на 8 млн. щ. долара и ще бъде осигурен от Централна Кооперативна Банка АД, която е част от групата на Химимпорт.

За обслужване на връзката Варна – Кавказ, ще бъде закупен кораб „Сондос”. Ро-ро корабът е построен през 1995г. в Украйна. За нуждите на връзката той ще бъде реконструиран.

Кредитът се отпуска с период на усвояване от 1 година, едногодишен гратисен период и период на възстановяване от 5 години.

maritime.port.bg припомня, че в началото на годината Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши концентрация между двете предприятия и постанови незабавно изпълнение на решението. Дружеството ще извършва фериботен превоз на товари по пряката железопътно-фериботна линия „Варна-Кавказ“.

Непосредствената цел на участниците в сделката е участието на България в Спогодба за организация на пряка международна железопътно-фериботна връзка между двете пристанища за извършване на превози на товари.

Според Изпълнителната агенция „Морска администрация“ новата линия създава значителни предимства пред бизнеса, като скъсява разстоянието между България и Русия с 800 км. Очаква се времето за доставка да бъде намалено с около 40%.

maritime.port.bg – България

Последни новини

Последни новини

Браншът: Трябва да паднат нормативните пречки пред иновациите в аквакултурите

Над 20 - 30 млн. лева са заделени за аквакултурите през новия програмен период и за тяхното ефективно усвояване са нужни съвременни технологични решения, заяви пред Maritime.bg

Бреговата охрана на САЩ потвърди за инцидент на кораб с български моряци

От окръжния команден център в Сан Франциско на Бреговата охрана (БО) на САЩ потвърдиха в телефонен разговор пред Maritime.bg за инцидент и предстояща медицинска евакуация на