Варна – домакин на заседание на комитета на Черноморския меморандум за държавен пристанищен контрол

port-state-controlВъв Варна ще се проведе 14-тото заседание на Комитета на Меморандума за разбирателство за Държавен пристанищен контрол в Черно море.

Представители на морските администрации на България, Румъния, Украйна, РФ, Грузия и Турция ще участват в заседанието.

Срещата ще започне утре и ще завърши на 11 април. Заседанието ще бъде открито от служебният заместник-министър по транспорта Албена Лазарова. На срещата ще присъстват и секретарят на Парижкия меморандум за държавен пристанищен контрол – Ричард Шифърли, наблюдатели от морската администрация на Азербайджан и представители на Меморандума за държавен пристанищен контрол в Западна и Централна Африка.

Сред основните теми, които ще бъдат обсъждани са включването на Морската трудова конвенция от 2006 г. в задължителните инструменти по меморандума, преглед и промени в критериите за избор на кораби за приоритетна проверка, както и обсъждане и приемане на промени в ръководството на инспекторите, осъществяващи държавен пристанищен контрол.

Черноморският меморандум е създаден по инициатива на България през септември 1999 г. Във Варна е проведена и първата подготвителна среща за установяване на единен координиран режим на държавен пристанищен контрол в Черно море.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Контраадмирал Михайлов: България не е изоставена, ценен член сме за НАТО

От българска гледна точка присъствието на постоянно разположени военноморски сили в Черно море е изключително важно, защото това показва единството в Алианса. Показва съвместимост