Варна подкрепя инициативата на “Грийнпийс” за природощадящ риболов

Arctic_SunriseДесетки посетителите на откритата изложба на “Грийнпийс” във Варна заявиха пред Maritime.bg, че напълно подкрепят инициативата на организацията за природощадящ риболов. От Румъния започна плаването на кораб “Арктик Сънрайс”, част от флотилията на екоактивистите.

Целта е да се насочи вниманието на обществеността към рибарството и важността – то да бъде с ниско въздействие. Това се случва в момент, когато преговорите за реформата на Общата рибарска политика навлизат в своята финална фаза. С десетилетия тя е благоприятствала индустриалния риболов, който заплашва бъдещето на рибата и на моретата.

Крайбрежните общности, които зависят от риболова, страдат от последиците от тази неустойчива политика. Малки и големи могат да посетят изложба, която организацията представи в центъра на Варна. “Отчитаме голям интерес към нея”, заяви пред наш репортер представител на организацията. В експозицията са подредени – както фотоси, които представят дейността на организацията, така и такива, които показват болезнената реалност.

“От едната страна сме представили деструктивните методи на риболов, а на другата са методите, които ние подкрепяме”, обясни представителка на организацията. Освен да разгледат любопитната изложба, малчуганите могат да получат и специални брошури, които да превърнат в хартиени корабчета. Основните искания на екоактивистите са да бъдат възстановени рибните запаси на стабилни нива до 2015г.

Екоорганизацията иска и приоритетен достъп до териториите за риболов на рибарите с ниско въздействие върху морето. “Грийнпийс” призовава и за намаляване на риболовните флоти на ЕС, като първо от техните състави да излязат най-деструктивните видове съдове.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

На 26 и 28-годишна възраст са поредните жертви от потъналия кораб Arvin в Черно море

Силен снеговалеж затруднява продължаващата операция по издирване на изчезналите моряци от екипажа на кораб ARVIN, който потъна във водите на Черно море край турската провинция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция от днес, при спазване на въведените в страната противоепидемични мерки срещу разпространението на