Великобритания и Япония ратифицираха Морската трудова конвенция

mlc-2006

Морската трудова конвенция (MLC 2006) беше ратифицирана от Великобритания и Япония.

Maritime.bg припомня, че конвенцията на Международната организация на труда консолидира и ревизира над 68 трудови стандарта, които покриват морския сектор.

Конвенцията поставя минимални глобални стандарти за условията на труд и за живот на морските лица.

Дълъг е бил процесът за ратифициране на конвенцията от страна на Великобритания, като причината е големият брой засегнати от промените актове, които са обект на контрол от множество правителствени департаменти.

Огромен принос за включването на кралството имат Морската камара на Великобритания, Наутилус Интернешънъл, множество моряшки съюзи и други.

В корабния регистър на страната са вписани 1383 кораби с общ грос тонаж от 16,57 млн. тона.

Под роден флаг работят около 89 000 английски моряци, а под чужд като моряци още – над 24 000 души.

Ратификацията е разширена и в момента включва остров Ман и Гибралтар. „Радвам се да приема тази конвенция. Тя ще осигури глобални стандарти за моряците и тяхното право да работят в нормални условия. Освен това конвенцията ще доведе прозрачността и необходимата регулация. Смятам, че MLC 2006 ще премахне и множество прегради към регионалната търговия”, каза министърът на корабоплаването на Великобритания Стефан Хамънд.

Япония, която „изпревари“ Великобритания с два дни при ратификацията стана 40-ата страна, която прие MLC 2006. С включването й страните от Азия, които ратифицираха конвенцията вече са 10.

В момента над 70% от световния шипингов тонаж и повече от 50% от всички над 1,2 млн. моряци по света попадат под обхвата на акта, който влиза в сила на 20 август.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Браншът: Трябва да паднат нормативните пречки пред иновациите в аквакултурите

Над 20 - 30 млн. лева са заделени за аквакултурите през новия програмен период и за тяхното ефективно усвояване са нужни съвременни технологични решения, заяви пред Maritime.bg

Бреговата охрана на САЩ потвърди за инцидент на кораб с български моряци

От окръжния команден център в Сан Франциско на Бреговата охрана (БО) на САЩ потвърдиха в телефонен разговор пред Maritime.bg за инцидент и предстояща медицинска евакуация на