Венецуела арестува изследователски кораб

1370213

Властите във Венецуела са арестували изследователски кораб. Става дума за кораб TEKNIK PERDANA с 36-членен екипаж, включително петима американски граждани. Корабът е собственост на третата най-голяма американска компания за добив на нефт и газ – Anadarko Petroleum Corp.

Корабът е бил арестуван в спорен район, съобщи компанията. Плавателният съд е ескортиран до Венецуела от кораб от ВМС на страната. Според-компанията собственик преди ареста, корабът е извършвал разширено проучване, без да назове целите му.

Съдът е бил арестуван край Рорайма и ескортиран до о. Маргарита.

Властите във Венецуела отказват всякакви коментари по повод ареста.

Според компанията-собственик арестът е бил извършен във водите на Гвиана. Същата е позицията и на правителството на Гвиана, което информира, че корабът е бил нает от него.

Венецуела и Гвиана имат териториални спорове от 1841г.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Предлагат отличен за смелост български моряк за „Почетен гражданин на Варна“

Отличеният за смелост от Международната морска организация (IMO) български моряк Едуард Тавитян е предложен за званието „Почетен гражданин на Варна”. Това съобщиха пред

Контраадмирал Михайлов: България не е изоставена, ценен член сме за НАТО

От българска гледна точка присъствието на постоянно разположени военноморски сили в Черно море е изключително важно, защото това показва единството в Алианса. Показва съвместимост