Виетнам купува руски подводници

Дизельная подводная лодка проекта 636 "Варшавянка"

Компания „Адмиралтейски верфи” ще предаде на Виетнам първата от шестте поръчани подводници.

Договорът за продажба на дизел-електрическите подводници проект 636 „Варшавянка” бе подписан още през 2009 година. Тези подводници ще имат мощно оръжие, по-специално противокорабен ракетен комплекс Club, пише „Гласът на Русия“.

Предаването на първата от шестте подводници ще се състои на 7 ноември, а окончателният акт за приемане на поръчката ще бъде подписан в края на януари, когато подводницата пристигне в пристанище Камран. Експерти високо оценяват бойните качества и техническите характеристики на „Варшавянка”, защото те са най-безшумните подводници в света, казва военният експерт Виктор Литовкин.

„Тази подводница позволява да чуваш противника и да криеш своето местонахождение в районите на неговото патрулиране. Главното е, че подводницата е въоръжена с новия комплекс Club, който може да се използва и против кораби, и против брегови цели“, твърди Литовкин.

Освен контракта за продажба до 2016г. на 6 дизелови подводници проект 636, до края на годината следва да бъде предоставен и първият от шестте ракетни катера „Молния”, изграждани във Виетнам по руски лиценз. Помощ в това оказва Рибинският корабостроителен завод „Вимпел”. В рамките на контракта предприятието предоставя основни детайли и възли. Заводът, както и фирмата-създател (Централно морско конструкторско бюро „Алмаз” в Санкт Петербург), осъществяват технически контрол на сглобяването.

През последните години Виетнам успешно засилва бойния потенциал на Военноморските си сили. Една от причините е наличието на определени противоречия в отношенията със съседите, в това число с Китай, казва руският експерт по кризисни ситуации Лев Королков.

„Има спорни акватории, в които могат да се добиват въглеводороди. За тези спорни територии претендират Китай и други страни. Виетнам до този момент не е имал съвременен флот. И затова придобиването на подводници от проект „Варшавянка” е една сериозна поръчка. Катерите ще се използват както за нанасяне на ракетни удари, така и като десантни кораби“, коментира още Королков.

Подготовката на екипажите за подводниците ще се осъществява в базата на Военноморските сили на Виетнам в Камран, в новия тренажорен център, купен от Русия. Тренажорите позволяват, без използване на бойна техника, да се имитират всички възможни аварийни ситуации и да се тренират действия на личния състав на подводницата.

Maritime.bg – ВМС

Последни новини

Последни новини

Морски организации настояват за включване на синята икономика в Плана за възстановяване

За включване на синята икономика в Националния план за възстановяване и устойчивост на България настояват в писмо до президента Румен Радев Българска морска камара Морски