„Викрамадитя” се присъедини към индийския флот

samoletonosach

Състоя се официалното предаване на самолетоносача „Викрамадитя” на индийския флот. Споразумението за строителството на този кораб, постигнато между Русия и Индия през 2004 г., се оказа изгодно и за двете страни.

„Викрамадитя” е вторият, построен в Русия, пълноценен самолетоносач, който носи самолети с обикновено излитане и кацане. Това е и първият кораб от този клас, построен на територията на съвременна Русия – единственият днес руски самолетоносач „Адмирал Кузнецов” е построен в Николаев в Украйна.

„Викрамадитя” е радикално преработеният съветски самолетоносач „Адмирал Горшков”, който е включен в състава на силите за постоянна готовност на Съветския флот през 1988 година. На крайцера „Адмирал Горшков” можеше да се базират само много несъвършените самолети за вертикално излитане и кацане Як-38 и хеликоптери. Превръщането му в пълноценен самолетоносач, способен да носи изтребители МиГ-29K, беше много сложна задача, сравнима със строителството на нов кораб. Сменено беше почти цялото бордово оборудване и повече от 3000 тона метална конструкция.

Сложността и необичайният характер на задачата доведоха до многобройни закъснения на изпълняването на договора и превишаване на първоначално договорената цена. Договорът за реконструкция на кораба бе подписан през 2004 г., като първоначално се очакваше, че работата ще бъде завършена през 2008 година. Последвалите постоянни закъснения се отразиха негативно на руско-индийското сътрудничество, като постоянно даваха поводи за негативни публикации в пресата.

Въпреки това, дългите срокове на реализация на проекта не са нещо необичайно. Недовършеният съветски самолетоносач „Варяг” беше предаден на Китай през 2002 г., но работата по него беше завършена едва през 2012 г. При това в случая с „Варяг”, който в Китай получи името „Ляонин” – обемът на реконструкцията беше много по-малък, отколкото в случая с „Викрамадитя”.

Повечето от техническите решения за „Викрамадитя” са били разработени наново. Корабът има много по-ефективно и рационализирано електронно оборудване, нова силова установка. Производството на някои видове оборудване за излитане и кацане на самолетите трябваше да бъде започнато отначало, пише Гласът на Русия. В действителност, „Викрамадитя” е много по-модерен кораб, отколкото „Адмирал Кузнецов”, с по-добри условия за служба и живот на екипажа.

Китайският самолетоносач „Ляонин” все още е експериментална платформа, като полети от него се осъществяват само при идеални метеорологични условия и липса на вълнение в морето. А „Викрамадитя” премина всички тестове, той носи по-модерни бойни самолети и, най-вероятно, много по-рано ще достигне бойна готовност. В крайна сметка, въпреки всички трудности и отлагания, споразумението за строителството на този кораб между Русия и Индия, се оказа печелившо и за двете страни.

Maritime.bg – ВМС / Свят

Последни новини

Последни новини

Празник на флота в Русе (галерия)

От град Русе започнаха празненствата по случай 142-та годишнина от създаването на Военноморските сили на Република България. Заместник-командирът на Военноморските сили

Проф. Илия Пеев: Поне 15% ръст на БВП може да даде морската индустрия

За възможността националната морска идея, която толкова пъти беше неглижирана, най-после да има по-ефективна и резултатна завършеност, за очакванията на морската ни общественост