Вирус убива делфините във водите на САЩ

delfini
Над 1 000 мигриращи делфини са били открити мъртви по източното крайбрежие на САЩ през 2013 година.

Според местен морски биолог, причината за гибелта им е вирусна епидемия, която се разраства. Вирусът е подобен на морбили, казва Ерин Фъргерес от NOAA.

Предишната засечена епидемия е била в периода 1987 – 1988 г., тогава са умрели 740 делфина, твърди морският биолог.

„Пораженията са огромни, продължаваме да извършваме наблюдения, но сме безсилни”, твърди биологът. Според данните на NOAA, по източното крайбрежие е налична огромна популация на мигриращи делфини – малко над 39 хил. екземпляра.

Учените в момента опитват да установят каква е причината за избухване на епидемията. Наблюдението на заразата е започнало още през юни. Тогава са били забелязани и първите мъртви екземпляри по плажовете от Ню Йорк до щата Флорида.

Не е известен броят на заразените и умрели в морето бозайници. Учените не изключват вирусът да удря циклично. Разглеждат се и версиите свързани с глобалното затопляне и замърсяване на водите по източното крайбрежие на щатите.

Maritime.bg – Любопитно

Последни новини

Последни новини

Браншът: Трябва да паднат нормативните пречки пред иновациите в аквакултурите

Над 20 - 30 млн. лева са заделени за аквакултурите през новия програмен период и за тяхното ефективно усвояване са нужни съвременни технологични решения, заяви пред Maritime.bg

Бреговата охрана на САЩ потвърди за инцидент на кораб с български моряци

От окръжния команден център в Сан Франциско на Бреговата охрана (БО) на САЩ потвърдиха в телефонен разговор пред Maritime.bg за инцидент и предстояща медицинска евакуация на