ВМС обезвредиха две морски мини и един артилерийски снаряд край Шабла

Военноморските сили обезвредиха две морски мини и един артилерийски снаряд, съобщават от пресцентъра на щаба.

Двете морски котвени мини са открити на 14 декември южно от рибарското селище на Шабла. Те са били на 150 метра от брега и 6 метра дълбочина в морето. След подводно обследванe на района от Модулното формирование за обезвреждане на открити невзривени боеприпаси под вода на военноморска база Варна с командир капитан лейтенант Красимир Дамянов и координатор на действията на групата капитан III ранг Даниел Тодоров, беше установено, че това са контактни морски галваноударни мини от непознат образец.

В ранния следобед в сряда водолаза взривчик – капитан лейтенант Илия Стойчев извърши унищожаването /подривяването/ на мините. След унищожаването на мината, водолазите направиха оглед на района на взривяването. Същия е чист и безопасен.

На същия ден жител на село Тюленово, община Шабла съобщава за боеприпас южно от фар Шабла близко до бреговата черта. След обследванe на района от Модулното формирование за обезвреждане на открити невзривени боеприпаси на военноморска база Варна с ръководител на групата капитан лейтенант Илиян Стоянов беше установено, че това е 82 мм бронебоен артилерийски снаряд, немски образец от Втората световна война.

Снарядът беше унищожен на място без нанасяне на щети на околната среда и населението. /Днес+

maritime.port.bg – ВМС

Последни новини

Последни новини

Бреговата охрана на САЩ потвърди за инцидент на кораб с български моряци

От окръжния команден център в Сан Франциско на Бреговата охрана (БО) на САЩ потвърдиха в телефонен разговор пред Maritime.bg за инцидент и предстояща медицинска евакуация на

Най-дългата подводница в света застъпва на бойно дежурство, въоръжена с шест подводни дрона

До края на септември се очаква да приключи цикълът изпитания на атомната подводница със специално назначение БЕЛГОРОД (К-329). Тя ще е най-дългата подводна лодка в света със