ВМС обезвредиха две морски мини и един артилерийски снаряд край Шабла

Военноморските сили обезвредиха две морски мини и един артилерийски снаряд, съобщават от пресцентъра на щаба.

Двете морски котвени мини са открити на 14 декември южно от рибарското селище на Шабла. Те са били на 150 метра от брега и 6 метра дълбочина в морето. След подводно обследванe на района от Модулното формирование за обезвреждане на открити невзривени боеприпаси под вода на военноморска база Варна с командир капитан лейтенант Красимир Дамянов и координатор на действията на групата капитан III ранг Даниел Тодоров, беше установено, че това са контактни морски галваноударни мини от непознат образец.

В ранния следобед в сряда водолаза взривчик – капитан лейтенант Илия Стойчев извърши унищожаването /подривяването/ на мините. След унищожаването на мината, водолазите направиха оглед на района на взривяването. Същия е чист и безопасен.

На същия ден жител на село Тюленово, община Шабла съобщава за боеприпас южно от фар Шабла близко до бреговата черта. След обследванe на района от Модулното формирование за обезвреждане на открити невзривени боеприпаси на военноморска база Варна с ръководител на групата капитан лейтенант Илиян Стоянов беше установено, че това е 82 мм бронебоен артилерийски снаряд, немски образец от Втората световна война.

Снарядът беше унищожен на място без нанасяне на щети на околната среда и населението. /Днес+

maritime.port.bg – ВМС

Последни новини

Последни новини

На 26 и 28-годишна възраст са поредните жертви от потъналия кораб Arvin в Черно море

Силен снеговалеж затруднява продължаващата операция по издирване на изчезналите моряци от екипажа на кораб ARVIN, който потъна във водите на Черно море край турската провинция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция от днес, при спазване на въведените в страната противоепидемични мерки срещу разпространението на