Военноморска база – ВМС провежда тактическо учение „Черно море – 2013”

SONY DSC

От 3 до 7 юни 2013 г. в морски пространства на България се провежда тактическо учение на Военноморска база – ВМС „Черно море – 2013”.

По време на учението ще бъде отработена организацията по планиране и провеждане на тактически действия от формированията в рамките на операция на ВМС по защита на морския суверенитет на Р. България в отговор на криза.

„Черно море – 2013” е заключителния етап от подготовката на базата за предстоящото през месец юли 2013 г. военноморско учение с международно участие „Бриз-2013”.

Във фактическите действия на море участват фрегата „Дръзки”, фрегата „Верни”, корвета „Решителни”, корвета „Бодри”, базов миночистач „Прибой”, рейдови миночистачи 55 и 56, спасителен кораб „Протео”, противопожарен кораб „Ахелой”, танкер-бункеровчик „Акин”, малък военен транспорт 302, водолазен катер 223 и спомагателни катери.

Оперативното съединение на море се ръководи от командира на военноморска база – ВМС комодор Митко Петев.

Вчера, 5 юни 2013 г. участващите сили изпълняват епизоди по провеждане на ракетни и артилерийски стрелби; операция по търсене и спасяване; операция по водолазно обследване на зададен район; тактически задачи по маневриране, откриване и помощ на аварирал кораб; противоминни действия в интерес на осигуряване безопасността на корабоплаването и защита морските комуникации, извършване на поиск и подривяване на плаваща мина; операция по контрол на корабоплаването;

В част от сериалите на море, проведени на 04 юни 2013 г., участваха и 2 хеликоптера “Пантер” от състава на Морската вертолетна авиобаза на ВМС.

В учението, освен силите на военноморската база участват и представители на областна администрация Варна, община Варна, ОД на МВР, Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението”, БЧК, ББАЛ към ВМА-Варна, МБАЛ „Свети Ана” – Варна, Главна дирекция Гранична полиция, Морски спасителен координационен център – Варна и ДП „Пристанищна инфраструктура”.

Maritime.bg – ВМС

Последни новини

Последни новини

На 26 и 28-годишна възраст са поредните жертви от потъналия кораб Arvin в Черно море

Силен снеговалеж затруднява продължаващата операция по издирване на изчезналите моряци от екипажа на кораб ARVIN, който потъна във водите на Черно море край турската провинция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция от днес, при спазване на въведените в страната противоепидемични мерки срещу разпространението на