Военноморските сили с нов кораб до края на 2014 година


Военноморските сили могат да имат още един кораб, който трябва да бъде купен до 2014г. Това става ясно от решението на кабинета за промяна на Плана за развитие на Въоръжените сили до 31 декември 2014 г.,
пише Труд.

Този документ беше приет преди година от правителството, което тогава реши, че ВМС трябва да имат 6 кораба за бойна поддръжка. Сега документът е променен, а корабите са станали 7.

Все още не е ясно какъв тип кораб ще бъде избран и дали той ще бъде нов или “втора ръка”. Новото попълнение може да бъде както миночистач, така и десантен кораб. Цената на старо на такъв тип съд е около 20 млн. евро, а новите са над 200 млн. евро.

В последните пет години на въоръжение във ВМС постъпиха три стари фрегати и един минен ловец, които бяха купени от Белгия за 77 млн. евро. Години наред Министерството на отбраната не можеше да купи генератори за преобразуване на ток. Все още не са докарани и контейнерите с резервни части и инструменти от Белгия, тъй като трябва да бъдат намерени близо 8 млн. лв. за транспорт.

МО обяви, че започва работа и по дългосрочни проекти за модернизация на Военноморските сили. Единият от тях е на фрегатите да бъдат инсталирани противокорабни ракетни комплекси. Проектът ще трябва да бъде одобрен от Министерския съвет, тъй като по закон за договори за нова военна техника на стойност от 50 до 100 млн. лв. решението е на кабинета. Друг проект е “Модернизация на навигационни системи на кораби от ВМС”, който ще е до 50 млн. лв.

maritime.port.bg – ВМС

Последни новини

Последни новини

Черно море – Бриз: Разрушиха ни 60-годишен мост, който ние сме градили и дейността ни спира

Ръководството на варненския ветроходен клуб "Черно море - Бриз" твърди, че част от 60-годишен мост на брега на езерото е разрушен. Буквално е строшен и целостта му е нарушена.

Лавров: Присъствието на американски кораби в Черно море е придружено от агресивна реторика

Снимката е илюстративна. Американското посолство в Анкара е уведомило Турция за отмяна на преминаването на два кораба от Военноморските сили на САЩ през Босфора към Черно море,