Втори кораб заседна край Тауранга

Втори контейнеровоз аварира на същото място в Нова Зеландия, където преди месец заседна злополучният кораб Рена и разля във водата огромно количество петрол и петролни продукти, предаде ДПА.

Дългият 135 метра холандски товарен кораб „Схелде трейдър“ напуснал пристанището на град Тауранга, на източното крайбрежие на Северния остров на Нова Зеландия, когато заседнал в осеян с подводни скали участък. Няма данни за изтичане на петрол от кораба заради аварията.

Преди месец, извън същото пристанище, контейнеровозът „Рена“ се удари в риф и заседна, като при аварията във водата се изляха 350 тона петрол и петролни продукти, замърсили местните плажове и причинили смъртта на 1335 морски птици. Това е най-голямата екологична катастрофа в историята на Нова Зеландия.

Спасителни екипи водят борба с времето, за да изпомпат останалото гориво в Рена, преди корпуса и да разкъса на две. До момента те са събрали половината от петрола, останал в плаващия под либерийски флаг кораб, или над 800 тона, посочва Ройтерс. Когато заседнал, плавателният съд имал на борда около 1700 тона гориво.

maritime.port.bg – Катастрофи

Последни новини

Последни новини

Черно море – Бриз: Разрушиха ни 60-годишен мост, който ние сме градили и дейността ни спира

Ръководството на варненския ветроходен клуб "Черно море - Бриз" твърди, че част от 60-годишен мост на брега на езерото е разрушен. Буквално е строшен и целостта му е нарушена.

Лавров: Присъствието на американски кораби в Черно море е придружено от агресивна реторика

Снимката е илюстративна. Американското посолство в Анкара е уведомило Турция за отмяна на преминаването на два кораба от Военноморските сили на САЩ през Босфора към Черно море,