В Румъния построиха корпуса на нов ветроход за Оман

shabab-omanВоенноморските сили на Оман ще имат нов флагмански кораб. Това ще бъде 87-метровия ветроход SHABAB OMAN, след като бъде доставен от корабостроителници Damen през август.

Това ще бъде втори ветроход на Оман, който ще носи това име.

Maritime.bg припомня, че първият SHABAB OMAN посети нашата страна преди няколко години по време на Регата Тол Шипс Исторически морета. Корабът бе на 4-дневно посещение в Пристанище Варна.

Преди няколко седмици корпусът на новия ветроход бе буксиран от корабостроителницата на Damen в Румъния, през Черно море, до ярда в Влисинген, където ще бъде наситен с оборудване.

2 700 кв. м. е ветрилната площ на SHABAB OMAN, на борда на който бъдещите офицери във флота на Оман ще получават морска закалка.

Огромен екип от оманския флот е наблюдавал строителството в Румъния, сега той ще се прехвърли във Влисинген.

Корабът има традиционен за Оман вид, съобщават от Damen, но ще бъде оборудван с най-съвременните технологии.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Предлагат отличен за смелост български моряк за „Почетен гражданин на Варна“

Отличеният за смелост от Международната морска организация (IMO) български моряк Едуард Тавитян е предложен за званието „Почетен гражданин на Варна”. Това съобщиха пред

Контраадмирал Михайлов: България не е изоставена, ценен член сме за НАТО

От българска гледна точка присъствието на постоянно разположени военноморски сили в Черно море е изключително важно, защото това показва единството в Алианса. Показва съвместимост