В Турция откриха кораб на 1600 години

Работниците по новото метро в Истанбул, Marmoray project, се натъкнаха на доста по-древна форма на транспорт, пише Euronews.

Те открили непокътнати останки на кораб, заедно с товара. Предполага се, че корабът е от 5 век. Според археолози, това е невероятно откритие – кораб със запазен товар и конструкция.

На борда са открити различни съдове, много от тях са били счупени. По информация на Euronews учените тепърва ще ги изследват, за откриване на предназначението им.

Открити са много костилки от кайсии и маслини, както и орехи и бадеми -запазени почти напълно след 1600 години под вода и тиня. Досега 35 кораба са открити в потъналото византийско пристанище, което водещи експерти наричат най-важния морски археологически обект в света.

maritime.port.bg – Любопитно

Последни новини

Последни новини

Браншът: Трябва да паднат нормативните пречки пред иновациите в аквакултурите

Над 20 - 30 млн. лева са заделени за аквакултурите през новия програмен период и за тяхното ефективно усвояване са нужни съвременни технологични решения, заяви пред Maritime.bg

Бреговата охрана на САЩ потвърди за инцидент на кораб с български моряци

От окръжния команден център в Сан Франциско на Бреговата охрана (БО) на САЩ потвърдиха в телефонен разговор пред Maritime.bg за инцидент и предстояща медицинска евакуация на