Генсекът на IMO отплава с атомен ледоразбивач

498445935

Генералният секретар на Международната морска организация (IMO) Кожи Секимизу отплава днес на 5-дневен рейс през Северния морски път.

Секимизу ще бъде специален гост на борда на руския атомен ледоразбивач „50 лет Победы”. Целта на плаването е да се съберат факти за региона, за който в най-близко бъдеще ще бъдат създадени регулации за корабоплаването.

Северният морски път привлича вниманието на шипинговите компании от дълго време, тъй като ледените шапки там започнаха да се топят, което създава нова възможност за корабоплаването.

От IMO съобщиха, че Секимизу ще види от първа ръка влиянието на климатичните промени над региона. Освен това на борда на ледоразбивача ще бъдат обсъдени и плановете за изграждане на инфраструктура по дължината на бъдещия отворен за корабоплаване път.

На борда на ледоразбивача ще плават и представители на правителствата на няколко страни, които ще обсъдят и въпросите на логистиката и снабдяването, които са необходими за поддържане на корабоплаването там. Най-важната тема обаче остава нуждата от квалифицирани морски кадри, които да оперират плавателни съдове в района.

В момента Международната морска организация разработва международен кодекс за безопасност на корабите, които плават в полярните води. Вероятно документът ще покрие всичко от изискванията към конструкцията и оборудването на корабите, квалификацията на морските лица, търсенето и спасяването в района и опазването на околната среда във водите около двата полюса.

През миналата година 46 кораба преминаха по маршрута. Година по-рано през Северния морски път преминаха 34 кораба, а през 2010 само 4.  Според IMO това е ясен знак, че този район привлича все повече компании и трафикът през него ще се увеличи.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Адмирал Ефтимов: Морско училище отново се доказва като флагман в образованието

Морско училище отново се доказва като флагман в образованието и това се вижда ясно от направеното тук. Това каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който днес