Германия отделя 60 млн. евро за подпомагане на морската индустрия

merkel
Федералното правителство на Германия възприема морската индустрия като сигурен партньор, на който може да разчита напълно, в тежките времена на световната криза.
Това заяви по време на Морската конференция, която се проведе в Кил преди дни, министърът на транспорта на Германия Рамсойер.

“За да запазим страната ни като сигурен играч в този бизнес, няма да премахваме тонажните такси. По този начин, ние ще осигурим бъдещето рамково развитие на морския сектор, който е ключов двигател за растежа на Германия като цяло. Нуждаем се от силен флот плаващ под флага на страната ни”, заяви на свой ред канцлерът Ангела Меркел, която откри конференцията, обединила над 1000 участници.

На събитието, което прикова интереса на местните специализирани медии, стана ясно, че правителството ще спази своите обещания, които е дало към сектора.

Очаква се през следващите години около 60 млн. евро да бъдат отпуснати за популяризиране на морския сектор и неговото насърчаване за бъдещо развитие. “Държим морският бизнес на Германия да притежава сигурност при планирането”, заяви транспортният министър на страната. Освен сумите, които ще бъдат отпуснати от правителството се очакват още 30 млн. евро, които да осигури частната фондация  “Schifffahrtsstandort Deutschland”.

“По този начин ние ще осигурим необходимата конкурентноспособност на тази индустрия”, коментира още Меркел.

Морската конференция на Германия е ключово събитие за този сектор в страната. Тя се провежда през две години. Основна тема за обсъждане през тази година бе разширяването и модернизацията на Килския канал. Освен този въпрос много внимателно немските експерти разгледаха и проблемите свързани с офшорните енергийни проекти.

Участниците в конференцията подкрепиха и решението на екипа на транспортния министър Рамсойер – да бъде ревизирана националната концепция за развитие на пристанищата. Транспортното министерство на страната се ангажира да изготви и представи пред бизнеса актуализирана концепция до края на настоящия законодателен период в Германия.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Контраадмирал Михайлов: България не е изоставена, ценен член сме за НАТО

От българска гледна точка присъствието на постоянно разположени военноморски сили в Черно море е изключително важно, защото това показва единството в Алианса. Показва съвместимост