Готови сме да открием директни морски линии към Русия, обяви Папазов

Министър Данаил Папазов, снимка: Maritime.bg
Министър Данаил Папазов, снимка: Maritime.bg

България има готовност за откриване надиректни морски линии за превоз на товари към Русия. Това съобщи транспортният министър Данаил Папазов, цитиран от Дарик.

По думите му „ро-ро“ превозите може да се наложат, тъй като автомобилните превозвачи може да имат проблеми с преминаването през Украйна за доставки в Русия. Вече има изразена готовност от няколко морски фирми да помагат за превозването на товарите по море.

Министърът сподели, че е имало предложения за откриване на директни „ро-ро“ линии между руски и български пристанища и родното Министерство на транспорта има готовност за посрещане на такъв товаропоток, още повече, че по думите му двете големи морски пристанища у нас – във Варна и Бургас, имат готовност за обработка на ро-ро кораби.

Папазов съобщи, че се водят и разговори за увеличаване на чартърните полети между Русия и България, за да се подпомогне туристопотокът между двете страни.

Създаден е вариант за допълнителни полети, главно чартърни за лятото, за да нямат проблеми туристите, обясни Папазов. Той напомни, че всички чартъри се договарят в рамките на спогодбата между България и Русия от 1997 година. Подготвен е текст на нова спогодба, която е изпратена на руската страна, като там се предвижда по-голям брой оператори да имат право да извършват чартърни полети.

Спогодбата ще бъде подписана на следващото заседание на съвместната комисия, като министърът не се ангажира с конкретна дата за това.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Предлагат отличен за смелост български моряк за „Почетен гражданин на Варна“

Отличеният за смелост от Международната морска организация (IMO) български моряк Едуард Тавитян е предложен за званието „Почетен гражданин на Варна”. Това съобщиха пред

Контраадмирал Михайлов: България не е изоставена, ценен член сме за НАТО

От българска гледна точка присъствието на постоянно разположени военноморски сили в Черно море е изключително важно, защото това показва единството в Алианса. Показва съвместимост