Градят зърнен порт край Айдемир

koraboplavane-dunav-podobryavane

Германска компания започва изграждане на зърнен терминал край силистренското село Айдемир. Инвестицията е на стойност над 10 милиона лева. Терминалът трябва да заработи с пълен капацитет през 2016 година. Градежът ще се осъществява на три етапа, предава БНР.

След завършването му ще бъдат разкрити 13 постоянни работни места. В момента текат задължителните процедури по оценка на въздействието върху околната среда. Очаква се строителството да започне през лятото, казва Юлиян Костов от фирмата – инвеститор.

Проектът за пристанище „Тохар“-Силистра предвижда изграждането на складове и зърнен терминал с две корабни места, който при завършване в края на 2016-а година ще има капацитет от около 34 хиляди тона зърно. Капацитетът на приемане на стоките и на товарене на шлеповете ще бъде около 200 тона на час, т.е. теоретично могат на двете корабни съоръжения да се товарят 400 тона на час, което ще го превърне в най-голямото зърнено пристанище на река Дунав в българския участък.

Инвеститорът гарантира, че няма да допусне превишаване на нормите за шум и замърсяване на въздуха по време на строителството и при бъдещата експлоатация на пристанището, а трафикът на камиони няма да преминава през близкото село Айдемир.

Кметът на Силистра Юлиян Найденов се надява инвестицията да допринесе за икономическото съживяване на района.

В подкрепа на инвеститора държавата ще отпусне 1 милион лева за изграждането на довеждащ път до бъдещото зърнено пристанище.

Maritime.bg – България

Външно съдържание и реклама

Последни новини

Последни новини

Кап. Христо Христов: Моята нептунова поща още намира получатели по света

Какво го е накарало да използва нептуновата поща, за да хвърли в океана близо 60 стъклени шишета с писма и как  24 години по-късно  му се обаждат чак от Южна Африка, разказва