Два кораба горяха след сблъсък край Южна Корея (снимка)

tanker-pojar

Автомобиловоз удари танкер край югоизточните брегове на Южна Корея. Инцидентът е станал рано тази сутрин, съобщи местната брегова охрана.

Сблъскали са се кораби GRAVITY HIGWAY (19975 dwt) и MARITIME MAISIE (44404 dwt). Всички 91 моряци от екипажите на двата кораба са били евакуирани, сред тях няма тежко пострадали, информира бреговата охрана.

Следствие удара на борда на химикаловоза избухва пожар. Двата кораба са се намирали на около 9,2 nm от пристанище Бусан. Танкер MARITIME MAISIE е транспортирал 29,337t. химикали.

16 съда на бреговата охрана, кораби от ВМС и хеликоптери са били изпратени към района. Около 8 часа е продължила борбата с бушуващите пламъци.

Около 4 хил. тона химикали са изгорели. Няма сериозно замърсяване на околната среда. Според представители на местната брегова охрана е възможно корпусът на танкер MARITIME MAISIE да не запази цялостта си, възможно е корабът да потъне. Корабът в момента е силно накренен.

Предстои да бъде направен опит за прехвърляне на товара и горивото на MARITIME MAISIE на друг танкер.

Пожар е избухнал и на борда на GRAVITY HIGHWAY, но е овладян със силите на екипажа. Корабът е бил провлачен до кораборемонтен завод.

По непотвърдена информация GRAVITY HIGWAY е бил на изпитания. Според данните от регистрите мениджър на плавателния съд е базираната в Гърция Stamco Shipmanagement, която има представителство и у нас.

В момента се води разследване за установяване причините за инцидента.

Maritime.bg – Инциденти

Последни новини

Последни новини

Браншът: Трябва да паднат нормативните пречки пред иновациите в аквакултурите

Над 20 - 30 млн. лева са заделени за аквакултурите през новия програмен период и за тяхното ефективно усвояване са нужни съвременни технологични решения, заяви пред Maritime.bg

Бреговата охрана на САЩ потвърди за инцидент на кораб с български моряци

От окръжния команден център в Сан Франциско на Бреговата охрана (БО) на САЩ потвърдиха в телефонен разговор пред Maritime.bg за инцидент и предстояща медицинска евакуация на