Два нови „Гепард”-а за флота на Виетнам

korabi-vietnam

Военноморските сили на Виетнам ще получат две фрегати „Гепард” от Русия. Те са предназначени за изпълнение на различни задачи: за защита на държавната морска граница и икономическата зона, за борба с контрабандата и пиратството, за съпровождане на конвои, за поставяне на минни полета, съобщи „Гласът на Русия“. Оборудвани с модерни оръжия, „Гепард-„ите са построени с последната стелт технология, която ги правят трудно откриваеми. Фрегатите достигат скорост до 30 кн. На палубите е предвидена платформа за хеликоптери. Екипажът е около 80 души.

Фрегатите „Гепард” бяха построени за Виетнам в Зеленодолската корабостроителница в руската република Татарстан, каза ръководителят на отдела за мониторинг на завода Расис Фатихов. 

Имаме голям опит в сътрудничеството с другите страни. Ние сме доставяли добре доказали се кораби и на Либия, и на Алжир, и на Югославия„, каза Фатихов. 

Заводът има и опит в строителството на кораби за Виетнам. През 2011 г. морската патрулна служба на страната получи първите два „Гепард”-а. Те са се представиха добре, и още след първата година на експлоатацията, виетнамската страна започна преговори за покупката на още две фрегати за флота.

Тези „Гепард“-и са подобни на доставените по-рано. Разликата е, че новите фрегати ще бъдат оборудвани с оръжия срещу подводници, торпедни установки, уреди за откриване на подводниците на противника. На новите фрегати ще бъде използвана и по-модерна енергийна уредба, която има и подобрени характеристики„, каза Фатихов.

Новите фрегати „Гепард” могат еднакво ефективно да се борят с въздушни, надводни  и подводни цели. Руските корабостроители планират да завършат строителстовото на двете нови фрегати „Гепард” до две години и половина.

Maritime.bg – ВМС / Свят

Последни новини

Последни новини

Военноморският флаг на България ще намери своята проекция и в Южния океан

Военноморският флаг на Република България, развят за първи път от Дунавската флотилия, ще намери своята проекция и в Южния океан. Това каза началникът на отбраната адмирал

Актриса от Бургас кръщава кораба на ВВМУ в Деня на освобождението на Варна

Номинираната за „Оскар“ българска актриса – Мария Бакалова, ще стане кръстница на кораб "Св. св. Кирил и Методий". Новият военен и научно-изследователски кораб бе закупен за

Предлагат отличен за смелост български моряк за „Почетен гражданин на Варна“

Отличеният за смелост от Международната морска организация (IMO) български моряк Едуард Тавитян е предложен за званието „Почетен гражданин на Варна”. Това съобщиха пред

Контраадмирал Михайлов: България не е изоставена, ценен член сме за НАТО

От българска гледна точка присъствието на постоянно разположени военноморски сили в Черно море е изключително важно, защото това показва единството в Алианса. Показва съвместимост