Два нови „Гепард”-а за флота на Виетнам

korabi-vietnam

Военноморските сили на Виетнам ще получат две фрегати „Гепард” от Русия. Те са предназначени за изпълнение на различни задачи: за защита на държавната морска граница и икономическата зона, за борба с контрабандата и пиратството, за съпровождане на конвои, за поставяне на минни полета, съобщи „Гласът на Русия“. Оборудвани с модерни оръжия, „Гепард-„ите са построени с последната стелт технология, която ги правят трудно откриваеми. Фрегатите достигат скорост до 30 кн. На палубите е предвидена платформа за хеликоптери. Екипажът е около 80 души.

Фрегатите „Гепард” бяха построени за Виетнам в Зеленодолската корабостроителница в руската република Татарстан, каза ръководителят на отдела за мониторинг на завода Расис Фатихов. 

Имаме голям опит в сътрудничеството с другите страни. Ние сме доставяли добре доказали се кораби и на Либия, и на Алжир, и на Югославия„, каза Фатихов. 

Заводът има и опит в строителството на кораби за Виетнам. През 2011 г. морската патрулна служба на страната получи първите два „Гепард”-а. Те са се представиха добре, и още след първата година на експлоатацията, виетнамската страна започна преговори за покупката на още две фрегати за флота.

Тези „Гепард“-и са подобни на доставените по-рано. Разликата е, че новите фрегати ще бъдат оборудвани с оръжия срещу подводници, торпедни установки, уреди за откриване на подводниците на противника. На новите фрегати ще бъде използвана и по-модерна енергийна уредба, която има и подобрени характеристики„, каза Фатихов.

Новите фрегати „Гепард” могат еднакво ефективно да се борят с въздушни, надводни  и подводни цели. Руските корабостроители планират да завършат строителстовото на двете нови фрегати „Гепард” до две години и половина.

Maritime.bg – ВМС / Свят

Последни новини

Последни новини

Доставяме високоспециализирани средства за отстраняване на експлоатационни и аварийни замърсявания

Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ (ДППИ) е в процес на доставка на съоръжения за приемане на отпадъци – резултат от корабоплавателната дейност, както и на