Два нови „Гепард”-а за флота на Виетнам

korabi-vietnam

Военноморските сили на Виетнам ще получат две фрегати „Гепард” от Русия. Те са предназначени за изпълнение на различни задачи: за защита на държавната морска граница и икономическата зона, за борба с контрабандата и пиратството, за съпровождане на конвои, за поставяне на минни полета, съобщи „Гласът на Русия“. Оборудвани с модерни оръжия, „Гепард-„ите са построени с последната стелт технология, която ги правят трудно откриваеми. Фрегатите достигат скорост до 30 кн. На палубите е предвидена платформа за хеликоптери. Екипажът е около 80 души.

Фрегатите „Гепард” бяха построени за Виетнам в Зеленодолската корабостроителница в руската република Татарстан, каза ръководителят на отдела за мониторинг на завода Расис Фатихов. 

Имаме голям опит в сътрудничеството с другите страни. Ние сме доставяли добре доказали се кораби и на Либия, и на Алжир, и на Югославия„, каза Фатихов. 

Заводът има и опит в строителството на кораби за Виетнам. През 2011 г. морската патрулна служба на страната получи първите два „Гепард”-а. Те са се представиха добре, и още след първата година на експлоатацията, виетнамската страна започна преговори за покупката на още две фрегати за флота.

Тези „Гепард“-и са подобни на доставените по-рано. Разликата е, че новите фрегати ще бъдат оборудвани с оръжия срещу подводници, торпедни установки, уреди за откриване на подводниците на противника. На новите фрегати ще бъде използвана и по-модерна енергийна уредба, която има и подобрени характеристики„, каза Фатихов.

Новите фрегати „Гепард” могат еднакво ефективно да се борят с въздушни, надводни  и подводни цели. Руските корабостроители планират да завършат строителстовото на двете нови фрегати „Гепард” до две години и половина.

Maritime.bg – ВМС / Свят

Външно съдържание и реклама

Последни новини

Последни новини

Иван Велков: Има начин за отпор срещу недобросъвестни към моряците корабопритежатели

Да не се използва ситуацията за умишлено удължаване на престоя на моряците на корабите, алармира председателят на Моряшкия професионален съюз Иван Велков, Моряшки професионален

Моряците не изказват недоволство от опашките пред ИАМА, твърди агенцията

Моряците не изказват недоволство от опашките пред дирекциите на ИА "Морска администрация". Това се твърди в анализ на попълнените анкетни карти, с които базираната все още в