Две корабни режища изсекли гората на ООН в Бангладеш

korabno-rejishte-bangladesh

Огромна мангрова гора е била изсечена за осигуряване на допълнителни площадки на две корабни режища в Бангладеш. Това съобщават от неправителствената организация Shipbreaking Platform, която наблюдава работата на режищата в Азия, известни с липсата на всякакви мерки за опазване на околната среда при работата си.

Освен всичко, местните власти установили, че компаниите, които оперират режищата, са взели незаконно земята, на която имало хиляди мангрови дървета.

Върховният съд в страната е разпоредил незабавното прекратяване на дейността и възстановяване на дърветата. Двете фирми вероятно ще облажват решението, тъй като все още на плажовете има ненарязани кораби.

„Най-накрая местното правителство започва да отваря очите си и да вижда, че всъщност страната е дом на най-токсичната дейност в шипинга”, каза юристът Суеда Хасан от природозащитното адвокатско обединение BELA, което членува в Shipbreaking Platform.

През 2009 година двете корабни режища извършили поголовна сеч. Изсечени са над 14 000 мангрови дървета, които били засадени с финансовата подкрепа на ООН, с цел да се опази местното население от постоянните наводнения. Масивът бил известн като „гората на ООН“.

Maritime.bg – Свят

 

Последни новини

Последни новини

Естакадата в Шабла, а не удълбочаването за 400 млн., е причина за рокадата в ДППИ

Строежът на морската естакада при нос Шабла е предаден за проверка на Софийска градска прокуратура. Това съобщи пред БНР служебният министър на транспорта Георги Тодоров.