Две нападения за ден в Аденския залив

nigeria-pirati

Два кораба са били атакувани от пирати в началото на седмицата, съобщава Международното морско бюро (ММБ). Инцидентите са станали във водите на Аденския залив.

Петима въоръжени пирати на лодка са приближили и открили огън по танкер. ММБ не съобщава името на нападнатия кораб, но уточнява, че атаката е била отблъсната благодарение намиращите се на борда въоръжени охранители и множеството изпълнени маневри.

Също група от 5 души е извършила нападението над втория кораб – бълкер, който също успява да се изплъзне на пиратите. Според ММБ, нападателите не са спрели да обстрелват кораба, въпреки предупредителните изстрели произведени от намиращите се на борда охранители.

На изпратените сигнали от двата кораба се отзовава военен хеликоптер от състава на на международните антипиратски мисии.

През тази година, въпреки усилията на международните сили, във водите на Аденския залив е имало 13 нападения, две от които успешни.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Празник на флота в Русе (галерия)

От град Русе започнаха празненствата по случай 142-та годишнина от създаването на Военноморските сили на Република България. Заместник-командирът на Военноморските сили

Проф. Илия Пеев: Поне 15% ръст на БВП може да даде морската индустрия

За възможността националната морска идея, която толкова пъти беше неглижирана, най-после да има по-ефективна и резултатна завършеност, за очакванията на морската ни общественост