ДСБ с план за модернизация на Пристанище Варна

Пристанище ВарнаПристанищата Варна и Русе, както и жп връзката между двата града, могат да бъдат модернизирани до 2016. Тази възможност дава изготвеният на базата на експертиза проект на ДСБ. Основните точки в него презентира във Варна зам.-председателят на партията Радан Кънев и водач на листата в морската столица, предаде Дарик. От изнесената информация стана ясно, че очакванията са основна част от средствата да бъдат осигурени чрез финансиране по европейски програми или чрез привличане на мащабни инвеститори.

С реализирането на проекта ще бъдат осигурени 5000 работни места при строителни работи и 3500 трайни работни места след финализиране. Привличането на външни инвестиции би ограничило влиянието на местни групировки и интереси, смятат от ДСБ.

Модернизацията на пристанищата е необходима, защото такава във Варна не е правена от 60-те години, а в Русе-от 70-те, каза още Кънев. Все по-лоши стават показателите на двете пристанища. Четири пъти по-голям обем са обработените товари в Констанца през 2011 година в сравнение с двата български порта. Радан Кънев допълни, че от ДСБ продължават срещите си с граждани и екологични организации срещу заустването на тръбите по проекта „Южен поток“ на плажа „Паша дере“ край Варна.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Браншът: Трябва да паднат нормативните пречки пред иновациите в аквакултурите

Над 20 - 30 млн. лева са заделени за аквакултурите през новия програмен период и за тяхното ефективно усвояване са нужни съвременни технологични решения, заяви пред Maritime.bg

Бреговата охрана на САЩ потвърди за инцидент на кораб с български моряци

От окръжния команден център в Сан Франциско на Бреговата охрана (БО) на САЩ потвърдиха в телефонен разговор пред Maritime.bg за инцидент и предстояща медицинска евакуация на