„Евентуалната“ престъпна група за кокаина на кораб „Св. Николай“ ще бъде разследвана

Онази част от дейността на евентуалната организирана престъпна група, която е свързана с този кокаин в България, ще бъде много внимателно разследвана.

Това каза главният прокурор Борис Велчев след заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС) за задържаните у нас, след акцията в испански води срещу кораба „Свети Николай“ и 21 български моряци.

У нас в ареста няколко дни престояха Дойчин Дончев и Руслан Колев с обвинения за организирана престъпна група – Дойчин Дойчев като участник в нея, а на Руслан Колев като организатор. Спецсъдът обаче ги пусна от ареста и посочи, че липсват доказателства за наличие на организирана престъпна група. Макар прокурорът по делото да каза, че ще обжалва мярката, се оказа, че това не е направено и така на практика обвинението се съгласиха с мотивите на съда.

Около седмица по-късно, днес, ръководителят на държавното обвинение Борис Велчев посочи, че не може да даде оценка на работата на българската прокуратура и предстои да се запознае с това, което е извършвано досега. След като бе помолен да обясни какво означава „евентуална организирана престъпна група“, Велчев каза: „Ако има такава организирана престъпна група“. След като му бе посочено, че всичко това се случва след няколко месечно разследване, той каза единствено: „Недей те да бързате“.

Борис Велчев обясни и че задържаните в Испания 21 български моряци се съдят в Испания, а не у нас, защото „има принципи на международното наказателно право и принципи на националните наказателни законодателства. Въпрос на местоизвършване на престъплението“, каза главният прокурор. /БГНЕС

Тема в развитие:
Български кораб с 3 тона кокаин на борда задържаха в Испания

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Доставяме високоспециализирани средства за отстраняване на експлоатационни и аварийни замърсявания

Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ (ДППИ) е в процес на доставка на съоръжения за приемане на отпадъци – резултат от корабоплавателната дейност, както и на