Европа удължава антипиратската мисия

Снимка: Румен Сарандев, Maritime.bg
Снимка: Румен Сарандев, Maritime.bg

Кораби на военноморските сили на станите-членки в ЕС ще патрулират във водите на Аденския залив до края на 2016 година.

Това съобщи бригаден адмирал Боб Тарант, който командва обединените европейски сили (EUNAVFOR). По думите му европейската мисия ще бъде удължена, след направен обстоен анализ и преглед на ситуацията в региона.

В момента адмиралът се намира на о. Мавриций, където обсъжда с местното правителство възможностите за коопериране.

„Операция Аталанта” бе стартирана през декември 2007 г., в отговор на увеличаващата се пиратска активност.  Зоната, в която патрулират европейските кораби, включва части от Червено море, Аденския залив и Индийския океан.

От момента на стартиране на операцията броят на пиратските нападения е намалял от 47 успешни атаки през 2010г. до 4 през 2012г.

Европейските сили трябваше да останат в тези води до средата на декември м.г., но мисията бе удължена до 2014 година, а сега до 2016г.

Maritime.bg припомня, че през септември 2011 г. република Мавриций сключи споразумение с ЕС, според което заловени пирати могат да бъдат съдени в страната. 

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Предлагат отличен за смелост български моряк за „Почетен гражданин на Варна“

Отличеният за смелост от Международната морска организация (IMO) български моряк Едуард Тавитян е предложен за званието „Почетен гражданин на Варна”. Това съобщиха пред

Контраадмирал Михайлов: България не е изоставена, ценен член сме за НАТО

От българска гледна точка присъствието на постоянно разположени военноморски сили в Черно море е изключително важно, защото това показва единството в Алианса. Показва съвместимост