Езиковата бариера на китайския флот може да доведе до сериозни инциденти, според американски адмирал

kitaiski-samoletonosach

Липсата на оперативен опит на китайските Военноморски сили и проблемите в комуникацията са причина за сближаването между двата военни кораба – на САЩ и Китай, от миналия месец.

Това заяви началникът на американските военноморски сили, действащи в район Азия-Тихи океан адмирал Самюел Локлиър (Samuel Locklear).

Maritime.bg припомня, че през миналия месец двата кораба едва не се сблъскаха във водите на Източнокитайско море.

Адмиралът призна още, че американският USS COWPENS е обследвал първият китайски самолетоносач LIAONING в международни води. Според адмирала, американският съд е бил приближен от друг китайски кораб, който предприел опасна маневра пред носа на крайцера.

Двата кораба били на около 500 метра един от друг.  „Благодарение бързата реакция на нашите моряци е била предприета маневра за избягване на сблъсъка”, твърди адмирал Локлиър. Той описва разминаването така – „Буквално на косъм“.

”Наложило се е да бъде осъществена комуникация, но английският език на китайците е бил почти неразбираем за нашите офицери”, добавя още адмиралът. Той защити своите офицери казвайки, че те работят в различни води, изправят се пред различни ситуации, но при нужда от комуникация езиковата бариера може да доведе до сериозни инциденти.

Maritime.bg – ВМС

Последни новини

Последни новини

Военноморският флаг на България ще намери своята проекция и в Южния океан

Военноморският флаг на Република България, развят за първи път от Дунавската флотилия, ще намери своята проекция и в Южния океан. Това каза началникът на отбраната адмирал

Актриса от Бургас кръщава кораба на ВВМУ в Деня на освобождението на Варна

Номинираната за „Оскар“ българска актриса – Мария Бакалова, ще стане кръстница на кораб "Св. св. Кирил и Методий". Новият военен и научно-изследователски кораб бе закупен за