Експерт: Мястото на ИАРА и ИАМА е във Варна

kater-iama
Фото: БТА

Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, както и Морска администрация трябва да се изместят във Варна. Това каза пред „Черно море“ проф. Петър Иванов от Центъра за демографска политика.

Според него преместването на тези институции е напълно логично. Все пак Морска администрация е „морска“, а не „искърска“, добави професорът. Освен двете институции той вижда мястото във Варна и на Консултативния и координационен съвет по опазване на околната среда в морските води на Черно море и на още поне 10 други институции.

Петър Иванов твърди, че местенето на институциите е една от крачките за спасяването на България от демографска катастрофа. Една от най-ужасните беди на страната ни е регионализмът, който представлява укорима пристрастеност към интересите само на един регион – столицата София, за сметка и в ущърб на интересите на всички останали региони, твърди Петър Иванов.

Според него регионализмът се отразява на благоденствието на хората, които не живеят в София, засяга тяхното здраве, даже живота им. Да вземем за пример смъртността, в столицата тя е 11 промила, а в някои региони на България, като например видинските села достига 38 промила, разкри проф. Иванов.

Той цитира данни на Националния статистически институт, според които чуждестранните инвестиции в София годишно са 11,6 млрд. евро, а във Варна те са 1,5 млрд. евро. Това число не само е повече от десет пъти по-малко в сравнение с инвестициите в София, но има и трайна тенденция към намаляване, алармира Иванов.

Според него, за да се спасим от демографска криза, е нужно да се осъществи децентрализация и създаване на второ ниво на самоуправление на базата на шестте планови региона.

Трябва да се осигури максимална независимост на регионите от Центъра, директна връзка на региона с Брюксел, без участието на София, иска Петър Иванов.

Той предлага въвеждане на принципа на субсидиарност – разпределението на инвестициите от бюджета или от европейските фондове по региони да става по напълно справедлива от социална гледна точка схема.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Празник на флота в Русе (галерия)

От град Русе започнаха празненствата по случай 142-та годишнина от създаването на Военноморските сили на Република България. Заместник-командирът на Военноморските сили

Проф. Илия Пеев: Поне 15% ръст на БВП може да даде морската индустрия

За възможността националната морска идея, която толкова пъти беше неглижирана, най-после да има по-ефективна и резултатна завършеност, за очакванията на морската ни общественост