Завършва проектирането на морския „Южен поток“

iujen-potok

Операторът на морския участък на газопровода „Южен поток“ потвърди намерението си да го финансира. За прокарването на тръбата по дъното на Черно море акционерите на компанията South Stream Transport – руският „Газпром“, италианската Eni, германската Wintershall и френската EdF отделят близо $10 милиарда. Общо ще има четири тръби на „Южен поток“ със сумарен капацитет 63 милиарда кубически метра газ годишно.

Проектирането на „Южен поток“ е към приключване. Акционерите на South Stream Transport, освен финансовите въпроси, утвърдиха дългосрочен бизнес-план и подписаха споразумение с „Газпром“ за транспортиране на суровината, предаде „Гласът на Русия“. Морският участък на „Южен поток“ ще мине по дъното на Черно море от станция „Руска” в град Анапа до Варна в България. Целият проект се оценява на €16 милиарда. Доставките на газ в Централна и Южна Европа ще започнат в първото тримесечие на 2016, а с пълен капацитет тръбата ще заработи през 2018 година.

Фактът, че тръбата минава по Черно море, означава, че няма да има транзитни страни, и съответно – транзитни рискове. Последната информация от Европа говори, че търсенето на газ е осигурено, тук проблеми не се очакват. При необходимост „Газпром“ е способен да увеличи добива с 20-30%, т.е. ще добива над 600 милиарда кубически метра„, каза директорът на аналитичния департамент на компания „Алпари“ Александър Разуваев.

Сега „Южен поток“ няма конкуренти в Европа, казват експертите. Европейците се отказаха от „НАБУКО“ – не намериха източник за запълване на тръбата. А капацитетът на трансадриатическия тръбопровод ТАР, по който ще се транспортира азербайджански газ, съставлява едва 10 милиарда кубически метра годишно. В това време, според експерти, недостигът на енергоресурси в Европа се засилва.

Не е чудно, че през първата половина на 2013 доставките на газ за Европа нараснаха с 10%, за Италия – три пъти, казва директорът на Института по национална енергетика Сергей Правосудов.

Тази година фиксираме сериозен растеж на износа на „Газпром“. Руският газ се оказа най-търсен на европейския пазар. Тази тенденция ще продължи, защото няма обективни причини за промени на положението. Доставките на газ от Русия ще се увеличават„, коментира Правосудов.

„Южен поток“ ще осигури директни доставки, което намалява зависимостта от Украйна. Като транзитна страна на газ тя не веднъж се е опитвала да диктува свои условия на „Газпром“ и дори беше оставяла Европа без отопление през зимните студове. „Южен поток“ ще помогне на европейците да избегнат подобни катаклизми.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Естакадата в Шабла, а не удълбочаването за 400 млн., е причина за рокадата в ДППИ

Строежът на морската естакада при нос Шабла е предаден за проверка на Софийска градска прокуратура. Това съобщи пред БНР служебният министър на транспорта Георги Тодоров.