Задържаните моряци в Гърция отиват в ареста

Българският екипаж на кораб “Ина”, който бе задържан на 21 юни т.г. в териториалните води на Гърция, утре ще бъде арестуван отново и пратен в затвора в Навплио.

Причината е, че гаранцията от 9 000 евро за освобождаване на 6-имата български моряци не е внесена
. 4500 евро бяха преведени в четвъртък от собственика Георги Мишков на адвоката в Гърция, но до петък вечер сумата не беше постъпила по сметката на съда.

Моряците трябваше да бъдат задържани на 7 юли, но след настояване на дипломатите ни в Атина арестът е бил отложен с надеждата, че гаранцията ще бъде внесена.  Според гръцкото законодателство при платена гаранция българите ще останат на свобода, но не могат да напускат пределите на Гърция, докато не бъде насрочен и проведен съдебен процес.

Това вероятно ще стане след година време, прогнозират юристи от бранша, с което на практика моряците се превръщат в заложници.

Плаващият под флага на Коморските острови търговски кораб “Ина” със смесен българо-руски екипаж бе задържан край Елевсина за контрабанда на цигари, след като гръцката брегова охрана открила на борда му около 3000 мастербокса.

Корабът пътувал от пристанище Фамагуста в посока към албанския град Дуръс.

Роднините
Близките на арестуваните моряци в Гърция се обърнаха за помощ към МВР. С жалба те искат корабособственикът Георги Мишков да бъде открит и да плати гаранцията на арестуваните.

“Преместени са в друг пансион. Българското семейство, което досега им помага, започва да събира храна и помощи за моряците. Пак са без пари и в пълна неизвестност какво ще се случи. Обвинението е нелепо и смешно”, каза Мартина Туртова, дъщеря на главния механик Николай Туртов. / 24 часа

Снимка: ТВ Скат

maritime.port.bg – България

Последни новини

Последни новини

На 26 и 28-годишна възраст са поредните жертви от потъналия кораб Arvin в Черно море

Силен снеговалеж затруднява продължаващата операция по издирване на изчезналите моряци от екипажа на кораб ARVIN, който потъна във водите на Черно море край турската провинция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция от днес, при спазване на въведените в страната противоепидемични мерки срещу разпространението на