Закриват АППД?

DSC_0089

Правителството обмисля да закрие единствената базирана извън столицата изпълнителна агенция – тази за проучване и поддържане на р. Дунав.

Новината „гръмна“ първо в социалната мрежа Фейсбук и беше потвърдена от директора на АППД Георги Георгиев. По думите му, идеята била дейностите на агенцията да бъдат преразпределени между ДП „Пристанищна инфраструктура“ и „Морска администрация“.

„Като директор съм длъжен да защитя структурата, която ръководя, и ще положа всички усилия да го направя“, заяви Георгиев и допълни, че ако закриването на агенцията стане факт, без работа ще останат над 130 души, пише РусеНюз.

Изпратихме писмо до министерството на транспорта със становище, че АППД трябва да остане в Русе, каза в отговор на въпрос областният управител на Русе  Венцислав Калчев. Той бе категоричен, че мястото на агенцията е само и единствено в Русе, така, както е и в останалите дунавски страни.

„До момента нямам официална информация, че се готви закриване на агенцията. Ако такова намерение бъде оповестено, ще протестирам по всички законови начини“, категоричен бе и кметът на дунавския град Пламен Стоилов. Той припомни, че преди 3 години, по времето когато той беше областен управител, отново бе замислена подобна „реорганизация“ на единствената базирана извън столицата агенция. „Тогава здравият разум надделя и агенцията остана в Русе, надявам се и сега да стане същото“, каза Стоилов. Според него ще бъде груба грешка реорганизация на агенцията в момент, когато се договарят всички параметри по Дунавската стратегия. „Убеден съм, че Русе ще защити агенцията, чиято 100-годишна история е свързана само и единствено с Русе“, каза още Стоилов.

По силата на Белградската конвенция, която за разлика от сега действащите ни закони не е променяна от 1948 година, всяка дунавска страна има такава агенция, разположена на реката, която следи, поддържа и проучва плавателния път по съответния участък.

В момента АППД работи по проекти на стойност повече от 25 млн. лева и е бенефициент по оперативните програми „Транспорт“, „Околна среда“ и „Административен капацитет“, като участва и в два големи международни проекта.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Военноморският флаг на България ще намери своята проекция и в Южния океан

Военноморският флаг на Република България, развят за първи път от Дунавската флотилия, ще намери своята проекция и в Южния океан. Това каза началникът на отбраната адмирал

Актриса от Бургас кръщава кораба на ВВМУ в Деня на освобождението на Варна

Номинираната за „Оскар“ българска актриса – Мария Бакалова, ще стане кръстница на кораб "Св. св. Кирил и Методий". Новият военен и научно-изследователски кораб бе закупен за

Предлагат отличен за смелост български моряк за „Почетен гражданин на Варна“

Отличеният за смелост от Международната морска организация (IMO) български моряк Едуард Тавитян е предложен за званието „Почетен гражданин на Варна”. Това съобщиха пред

Контраадмирал Михайлов: България не е изоставена, ценен член сме за НАТО

От българска гледна точка присъствието на постоянно разположени военноморски сили в Черно море е изключително важно, защото това показва единството в Алианса. Показва съвместимост