Затруднения за корабоплаването в българския участък на Дунав

cargo-1323170206

Водното равнище на река Дунав спада през този месец всеки ден и се увеличават проблемите за корабоплаването, съобщиха от АППД.

Липсата на валежи в дунавския район е довела до ниско критично речно ниво. При островите Белене, Вардим и Батин са се създали шест критични речни прага с дълбочина 2 дециметри спрямо условната кота нула, предаде БТА.

От двете им страни за преминаване изчакват десетки корабни конвои. Вчера при остров Белене е заседнал кораб „Дилинген“ с шлеп, плаващ под флага на Люксембург, съобщиха от Морска администрация – Русе. По обяд той е изтеглен от пясъчната хватка.

През следващите дни прогнозите са за спадане още на водното равнище и условията по реката ще стават все по-трудни за корабоплаване. Вчера при Русе спадането е с 5 сантиметра, а днес се очаква ново – с 6 сантиметра. Кораб „Вит“ на АППД е изпратен към Свищов, за да установи ситуацията.

Maritime.bg – България / Дунав

Последни новини

Последни новини

Бреговата охрана на САЩ потвърди за инцидент на кораб с български моряци

От окръжния команден център в Сан Франциско на Бреговата охрана (БО) на САЩ потвърдиха в телефонен разговор пред Maritime.bg за инцидент и предстояща медицинска евакуация на

Най-дългата подводница в света застъпва на бойно дежурство, въоръжена с шест подводни дрона

До края на септември се очаква да приключи цикълът изпитания на атомната подводница със специално назначение БЕЛГОРОД (К-329). Тя ще е най-дългата подводна лодка в света със