Затруднения за корабоплаването в българския участък на Дунав

cargo-1323170206

Водното равнище на река Дунав спада през този месец всеки ден и се увеличават проблемите за корабоплаването, съобщиха от АППД.

Липсата на валежи в дунавския район е довела до ниско критично речно ниво. При островите Белене, Вардим и Батин са се създали шест критични речни прага с дълбочина 2 дециметри спрямо условната кота нула, предаде БТА.

От двете им страни за преминаване изчакват десетки корабни конвои. Вчера при остров Белене е заседнал кораб „Дилинген“ с шлеп, плаващ под флага на Люксембург, съобщиха от Морска администрация – Русе. По обяд той е изтеглен от пясъчната хватка.

През следващите дни прогнозите са за спадане още на водното равнище и условията по реката ще стават все по-трудни за корабоплаване. Вчера при Русе спадането е с 5 сантиметра, а днес се очаква ново – с 6 сантиметра. Кораб „Вит“ на АППД е изпратен към Свищов, за да установи ситуацията.

Maritime.bg – България / Дунав

Последни новини

Последни новини

На 26 и 28-годишна възраст са поредните жертви от потъналия кораб Arvin в Черно море

Силен снеговалеж затруднява продължаващата операция по издирване на изчезналите моряци от екипажа на кораб ARVIN, който потъна във водите на Черно море край турската провинция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция от днес, при спазване на въведените в страната противоепидемични мерки срещу разпространението на