Зачестиха нападенията край Индонезия

nipahanchorage

Зачестиха нападенията над кораби във водите край Индонезия, отчетоха местните власти. Целта на местните „пирати“ са обирите. 

През първата седмица на месеца е регистриран поне по един инцидент дневно. Най-често атаките стават в районите на Каримун, Нипах и Сантан.

Освен кораби – на стоянки, местните пирати нападат и кораби, които извършват претоварни операции на море, съобщиха от Международното морско бюро. Наскоро въоръжени с ножове нападатели се качиха на борда на танкер HS CARMEN (построен през 2003г., 113,000DWT) докато прехвърляше гориво на по-малък съд. Такъв инцидент, но с други кораби, е имало и на 7 октомври. При двата случая обаче атакуващите не са постигнали успех.

„Засилва се активността на местните нападатели. Виждаме и различна реакция от местните власти, в някои случаи те реагират, в други – не“, казват консултантите по сигурност AKE Maritime.

Корабите, които оперират в района са изправени пред все повече рискове. Във водите край Индонезия са регистрирани 1/3 от всички нападения на море.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Празник на флота в Русе (галерия)

От град Русе започнаха празненствата по случай 142-та годишнина от създаването на Военноморските сили на Република България. Заместник-командирът на Военноморските сили

Проф. Илия Пеев: Поне 15% ръст на БВП може да даде морската индустрия

За възможността националната морска идея, която толкова пъти беше неглижирана, най-после да има по-ефективна и резултатна завършеност, за очакванията на морската ни общественост