За плаването по следите на спондилус

spondilus

Във Варненския археологически музей ще бъде представена книгата „По пътя на спондилуса”. В нея е описана  едноименната морска експедиция, проведена през 1988 г. Нейни научни ръководители са двамата варненски археолози, проф. Михаил Лазаров и Иван Иванов. Повод за провеждането на тази експедиция е откриването в световноизвестния варненски халколитен некропол на накити, изработени от мидата спондилус. Тъй като този вид мида се среща само в Средиземно море, находките от некропола са доказателство за наличието на древни търговски контакти. Основната цел на експедицията е да бъдат проучени търговските маршрути, свързвали Средиземно и Черно море през праисторическата епоха. Плаването започва на 7 септември и завършва на 22 октомври 1988 г. То е осъществено с водолазния кораб „Камчия” и материалната и логистична подкрепа на ДП „Черноморски риболов” – Варна. Маршрутът на експедицията започва от Варна, преминава през Босфора, Мраморно море, Дарданелите, Егейско море, Атина, егейските острови и обратно.

Подготовката и провеждането на експедицията са описани от капитана на кораба Веселин Венков. Неговият разказ съдържа спомени за веселите моменти, неизбежните трудности и неочакваните премеждия по време на плаването. Веселин Венков е професионален водолаз, дългогодишен ръководител на първата в България мидена ферма „Зеленка” край нос Калиакра, капитан на рибарска гемия и водолазен кораб. През 1985 г. заедно с Иван Иванов участва в подводните археологически проучвания на праисторическото селище „Арсенала” във Варненското езеро. „По пътя на спондилуса” е втората книга на Веселин Венков. Той е автор и на „Записки на рибаря” – сборник с биографични разкази, описващи бита на черноморските рибари и автентични рецепти за днес вече забравени рибни ястия. Отпечатването на „По пътя на спондилуса” съвпада с 25-та годишнина от провеждането на морската експедиция. Автор на научния предговор и редактор на книгата е Теодор Роков от РИМ-Варна.

Maritime.bg – Любопитно

Последни новини

Последни новини

Естакадата в Шабла, а не удълбочаването за 400 млн., е причина за рокадата в ДППИ

Строежът на морската естакада при нос Шабла е предаден за проверка на Софийска градска прокуратура. Това съобщи пред БНР служебният министър на транспорта Георги Тодоров.