ИАРА няма да се мести в Бургас

kater-iara

Решението Изпълнителната агенция „Рибарство и аквакултури“ (ИАРА) да бъде преместена на територията на град Бургас няма да бъде изпълнено. Припомняме, че това реши предходният министерски съвет още на 23 май 2012 г. 

В писмен вид министърът на земеделието и храните Димитър Греков заяви, че това няма да се случи. Реакцията му е по повод парламентарно питане на депутатите от ГЕРБ-Бургас Димитър Бойчев и Иван Вълков. Според тях решението на новата Тройна коалиция е скандално, тъй като Бургас е изпълнил всички необходими условия за завръщането на ведомството там където му е мястото – при рибарите  и риболовния флот.

В Бургас от месеци стои празна изцяло реновираната сграда, която е предвидена за агенцията. Тя се намира на ул. „Княз Ал. Батенберг” 1, където вече е извършен ремонт със средства от Министерството на финансите на стойност 150 000 лева.

С днешна дата в анализа на организационната структура  и дейността на ИАРА категорично е записано, че най-висока концентрация на потребителите на услуги е регистрирана в Бургас. В областта са регистрирани най-много пристанища, рибовъдни стопанства, както и над 50 % от общия брой риболовни кораби за страната. Бургаските риболовни лодки и кораби осигуряват 70 % от националния улов на риба. На територията на Бургаска област са регистрирани 262 вътрешни водоема – най-голям брой от всички области в страната. По-голяма част от рибопреработвателните предприятия също са разположени в Бургаска област.

Настоящото правителство смята, че преместването на централното управление на ИАРА в Бургас крие много рискове свързани с проблеми с комуникацията с други ведомства и затруднения по набирането на персонал. 

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Предлагат отличен за смелост български моряк за „Почетен гражданин на Варна“

Отличеният за смелост от Международната морска организация (IMO) български моряк Едуард Тавитян е предложен за званието „Почетен гражданин на Варна”. Това съобщиха пред

Контраадмирал Михайлов: България не е изоставена, ценен член сме за НАТО

От българска гледна точка присъствието на постоянно разположени военноморски сили в Черно море е изключително важно, защото това показва единството в Алианса. Показва съвместимост