Морската идентичност на Варна ще се върне след преместване на пристанището

Във Варна се проведе обсъждане на идеите за развитие на територията на Пристанище Варна-Изток. Организатор на дискусията бе варненското дружество на Съюза на архитектите в България.

След дискусията в Дома на архитекта във Варна, бяха разположени разработките на третокурсниците от специалност Архитектура и градоустройство и разработките от Международния студентски пленер на ВСУ.

На откриването на изложбата, за което специално пристига от София председателят на САБ, арх. Георги Бакалов, бяха поканени да присъстват изтъкнати представители на варненската общественост, начело с кмета на Община Варна, Кирил Йорданов. Изложбата ще продължи до 30 септември.

Пред maritime.port.bg арх. Станчо Веков – член на Контролния съвет на Съюза на архитектите в България (САБ) и на УС на Дружеството на архитектите във Варна, представи основните цели на разработките.

По думите му дискусията и разработките третират темата за нов обществен център, който ще бъде изграден на територията на Пристанище Варна Изток.

„Преместването на Пристанище Варна е тема от последните 20 години. В света има много подобни примери като Генуа, Хамбург и Лондон, където териториите на пристанищата са освободени.“, коментира арх. Веков.

По думите му на настоящата територия на Пристанище Варна, трябва да бъдат построени увеселителни и развлекателни заведения, конферентни центрове и много други.

„Идеята е най-хубавата част от Варна да бъде преустроена и да се превърне в символ за Варна, какъвто има в Сидни например“, заяви още арх. Велков.

Специалистът коментира, че има разбиране от страна на пристанищните власти, но в проектите на архитектите за освобождаване е включен и островът между двата канала. Той обаче е обект на друг проект за прехвърляне на пристанищни мощности.

В отговор на въпрос дали има политическа воля за такъв мащабен инфраструктурен проект, арх. Веков заяви, че това не е задача, която да се решава „за един мандат“. Той допълни, че с разработените вече проекти, се цели провокиране на общественото мислене. „Цели се връщане на морската идентичност на Варна“, категоричен бе Веков.

След 8 години Варна може да бъде културна столица на Европа, според Веков дотогава се очаква поне част от проектите свързани с територията на пристанището, да бъдат реализирани.


maritime.port.bg – Пристанища

Последни новини

Последни новини

Военноморският флаг на България ще намери своята проекция и в Южния океан

Военноморският флаг на Република България, развят за първи път от Дунавската флотилия, ще намери своята проекция и в Южния океан. Това каза началникът на отбраната адмирал

Актриса от Бургас кръщава кораба на ВВМУ в Деня на освобождението на Варна

Номинираната за „Оскар“ българска актриса – Мария Бакалова, ще стане кръстница на кораб "Св. св. Кирил и Методий". Новият военен и научно-изследователски кораб бе закупен за

Предлагат отличен за смелост български моряк за „Почетен гражданин на Варна“

Отличеният за смелост от Международната морска организация (IMO) български моряк Едуард Тавитян е предложен за званието „Почетен гражданин на Варна”. Това съобщиха пред

Контраадмирал Михайлов: България не е изоставена, ценен член сме за НАТО

От българска гледна точка присъствието на постоянно разположени военноморски сили в Черно море е изключително важно, защото това показва единството в Алианса. Показва съвместимост