Извадиха 56 тона сребро от потънал кораб

Seabed-Worker-298431

Повече от 1500 сребърни слитъци с общо тегло около 56 тона, които лежаха на дъното на морето след потъването през 1941 г. на британски товарен кораб, бяха извадени от специализираната компания Odyssey. Операцията е извършена с кораб SEABED WORKER (на снимката).

Общо 1574-те кюлчета сребро бяха открити на борда на потъналия SS Gairsoppa, който се намира 4700 м дълбочина в Северния Атлантически океан, на югозапад от Ирландия, се казва в изявление компанията от Тампа, Флорида.

Odyssey не обяви каква е стойността на направената находка, но въз основа на текущата цена на среброто, цената ѝ възлиза на най-малко 40 милиона щатски долара.

Британският товарен кораб потъва през февруари 1941, след като е ударен от торпедо от германска подводница, докато плава от Калкута към Лондон.

Сребърните късове са депозирани на сигурно място във Великобритания. Odyssey вече успя да прибере 1218 сребърни кюлчета от потъналия кораб с тегло 43 тона през 2012 г, припомня Профит.

С настоящата операция вече 99% от съкровището на кораба е изнесено от водата. Според договора между Odyssey и Великобритания, компанията запазва 80% от стойността на товара, а 20% дължи на страната.

Maritime.bg – Любопитно

Последни новини

Последни новини

Контраадмирал Михайлов: България не е изоставена, ценен член сме за НАТО

От българска гледна точка присъствието на постоянно разположени военноморски сили в Черно море е изключително важно, защото това показва единството в Алианса. Показва съвместимост