Извадиха 56 тона сребро от потънал кораб

Seabed-Worker-298431

Повече от 1500 сребърни слитъци с общо тегло около 56 тона, които лежаха на дъното на морето след потъването през 1941 г. на британски товарен кораб, бяха извадени от специализираната компания Odyssey. Операцията е извършена с кораб SEABED WORKER (на снимката).

Общо 1574-те кюлчета сребро бяха открити на борда на потъналия SS Gairsoppa, който се намира 4700 м дълбочина в Северния Атлантически океан, на югозапад от Ирландия, се казва в изявление компанията от Тампа, Флорида.

Odyssey не обяви каква е стойността на направената находка, но въз основа на текущата цена на среброто, цената ѝ възлиза на най-малко 40 милиона щатски долара.

Британският товарен кораб потъва през февруари 1941, след като е ударен от торпедо от германска подводница, докато плава от Калкута към Лондон.

Сребърните късове са депозирани на сигурно място във Великобритания. Odyssey вече успя да прибере 1218 сребърни кюлчета от потъналия кораб с тегло 43 тона през 2012 г, припомня Профит.

С настоящата операция вече 99% от съкровището на кораба е изнесено от водата. Според договора между Odyssey и Великобритания, компанията запазва 80% от стойността на товара, а 20% дължи на страната.

Maritime.bg – Любопитно

Последни новини

Последни новини

На 26 и 28-годишна възраст са поредните жертви от потъналия кораб Arvin в Черно море

Силен снеговалеж затруднява продължаващата операция по издирване на изчезналите моряци от екипажа на кораб ARVIN, който потъна във водите на Черно море край турската провинция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция от днес, при спазване на въведените в страната противоепидемични мерки срещу разпространението на