Изграждат жп връзка между пристанищата Александруполис и Варна

01Гръцката държавна железопътна фирма Ергосе пусна на търг изграждането на железопътна връзка между пристанището на Александруполис и българските пристанища на Черно море. Стойността на проекта е 4 милиона евро, а срокът за изпълнение е 12 месеца. Като проект обектът не е мащабен, но е от изключително значение за гръцката икономика, предаде БНР.

Александруполис се превръща в стратегическо пристанище, от което се осигурява бърза и евтина връзка с Бургас и Варна. По железопътното трасе ще се превозват контейнери. Това е алтернативен път на морския превоз през Босфора.

Според специалисти цената на превоза по железопътната връзка е много по-ниска и намалява времето за транспорт от 2 дни на 6 часа. Реализирането на проекта отваря и нови работни места.

Пристанището в Александруполис е в списъка с 10-те гръцки порта, които правителството обяви за приватизация. А железопътната връзка с Бургас и Варна несъмнено ще засили интереса на инвеститорите.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

На 26 и 28-годишна възраст са поредните жертви от потъналия кораб Arvin в Черно море

Силен снеговалеж затруднява продължаващата операция по издирване на изчезналите моряци от екипажа на кораб ARVIN, който потъна във водите на Черно море край турската провинция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция от днес, при спазване на въведените в страната противоепидемични мерки срещу разпространението на