Изграждат жп връзка между пристанищата Александруполис и Варна

01Гръцката държавна железопътна фирма Ергосе пусна на търг изграждането на железопътна връзка между пристанището на Александруполис и българските пристанища на Черно море. Стойността на проекта е 4 милиона евро, а срокът за изпълнение е 12 месеца. Като проект обектът не е мащабен, но е от изключително значение за гръцката икономика, предаде БНР.

Александруполис се превръща в стратегическо пристанище, от което се осигурява бърза и евтина връзка с Бургас и Варна. По железопътното трасе ще се превозват контейнери. Това е алтернативен път на морския превоз през Босфора.

Според специалисти цената на превоза по железопътната връзка е много по-ниска и намалява времето за транспорт от 2 дни на 6 часа. Реализирането на проекта отваря и нови работни места.

Пристанището в Александруполис е в списъка с 10-те гръцки порта, които правителството обяви за приватизация. А железопътната връзка с Бургас и Варна несъмнено ще засили интереса на инвеститорите.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Контраадмирал Михайлов: България не е изоставена, ценен член сме за НАТО

От българска гледна точка присъствието на постоянно разположени военноморски сили в Черно море е изключително важно, защото това показва единството в Алианса. Показва съвместимост