Изтича гориво от заседналия бълкер край Южна Афика

kiani-satu

Изтича гориво от заседналия бълкер KIANI SATU, който претърпя авария в края на миналата седмица, съобщиха от Южноафриканското бюро за опазване на околната среда.

Корабът е бил ограден с бонови заграждения. С  такива са били затворени и намиращите се наблизо естуари и плажове, се казва в официално съобщение на бюрото.

„Към момента във водите са изтекли около 3 тона гориво“, казаха пред SABC представители на бюрото. Според тях в момента спасителите опитват да прехвърлят горивото от танка, който тече към друг. Според други медии към момента над 10 тона гориво са изтекли около кораба.

От разлива най-тежко е засегнат плажът, на който заседна корабът. Според бюрото за опазване на околната среда, цитирайки данни от въздушен оглед, петното се разпространява навътре в морето.  Тази тенденция ще се запази още няколко дни, съобщават от бюрото, където са притеснени, че идващият студен фронт може да влоши изключително много ситуацията.

В танковете на KIANI SATU има около 330 t тежко гориво. Корабът транспортира 15 хил.  тона ориз.

„Правим всичко възможно да ограничим щетите за околната среда. Днес ще направим опит да изтеглим кораба в морето“, каза кап. Нигел Кампбел, който ръководи операцията от страна на Морската администрация на Южна Африка.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Морски организации настояват за включване на синята икономика в Плана за възстановяване

За включване на синята икономика в Националния план за възстановяване и устойчивост на България настояват в писмо до президента Румен Радев Българска морска камара Морски