Индийска подводница потъна в пристанище Мумбай

(IFR) International Fleet Review 2001. Mumbai, India

Индийска подводница е потънала почти напълно в пристанището на Мумбай, като на борда й са блокирани вероятно 18 моряци, предадоха Ройтерс и АП, като се позоваха на говорител на бойния флот на Индия.

Преди това на борда на „Синдхуракшак“ е имало експлозия и последвал пожар. Огънят е потушен. Продължава операцията по спасяването на моряците.

Индийският министър на отбраната съобщи, че има загинали от екипажа, но без да дава повече подробности. Пред журналисти в парламента в Делхи А.К. Анътни допълни, че това е една от най-големите трагедии през последните години.

Руските медии съобщават, че в близост с дизелово-електрическата подводница в момента на инцидента е имало 8 руски инженери.

Източник на „Интерфакс“ от корабостроителния сектор обяснява, че те са от персонала на ремонтния център „Звездочка“, в който е била модернизирана подводницата.  От центъра твърдят, че служителите им са били в хотел и са се свързали с всички.

Експлозията е станала около полунощ местно време заради неизвестна засега причина. В потушаването са участвали поне 16 пожарни коли от пристанището и Мумбай, предаде Дневник. При гасенето на пожара в подводницата е нахлула вода и потънала.

„Синдуракшак“ е подводница от проекта 877 ЭКМ (по класификацита на НАТО — Kilo) и е  построена през 1997 г. в завода  „Адмиралтейские верфи“ в Санкт-Петербург по поръчка на военния флот на Индия, съобщава ИТАР-ТАСС.

Според сайта на вестник Times of India между 1986г. и 2000г. Индия е закупила 10 подобни подводници. Потъналата е била модернизирана неотдавна в Северодвинск – включително с ракетен комплекс Club-S – и е пристигнала в Мумбай на 29 април 2013г.

Maritime.bg – Инциденти

Последни новини

Последни новини

Браншът: Трябва да паднат нормативните пречки пред иновациите в аквакултурите

Над 20 - 30 млн. лева са заделени за аквакултурите през новия програмен период и за тяхното ефективно усвояване са нужни съвременни технологични решения, заяви пред Maritime.bg

Бреговата охрана на САЩ потвърди за инцидент на кораб с български моряци

От окръжния команден център в Сан Франциско на Бреговата охрана (БО) на САЩ потвърдиха в телефонен разговор пред Maritime.bg за инцидент и предстояща медицинска евакуация на