Инж. Георгиев: Европроектите на АППД са родили идеята за закриването

Инж. Георги Георгиев, снимка: БрягНюз
Инж. Георги Георгиев, снимка: БрягНюз

Надявам се здравият разум да надделее. Това каза пред Maritime.bg изпълнителният директор на Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“ инж. Георги Георгиев. Коментарът му е по повод информацията, че на закрито заседание Министерският съвет е взел решение за закриване на агенцията, която от почти 100 години поддържа корабоплаването на реката.

Ако АППД бъде закрита, без работа ще останат 125 висококвалифицирани професионалисти, коментира инж. Георгиев. Той не пожела да посочи авторите на идеята, която някои морски неправителствени организации във Варна обявиха за безумна. Все пак Георгиев каза, че всичко е тръгнало от Министерството на транспорта и е дирижирано от един от заместник-министрите на кап. Данаил Папазов.

Според информацията на шефа на АППД, 90 бройки от щата са щели да бъдат преразпределени към други агенции, но това не означава, че ако закриването се състои, за служителите на АППД ще има работа.

Според източници на Maritime.bg в МТИТС е обмислян вариантът, ако агенцията бъде закрита, да бъдат пренасочени служители в ИА „Морска администрация“. Този сценарий обаче е отпаднал, тъй като не са били отпуснати бройки за морската агенция.

DSC_0089

Сградата на АППД в град Русе, снимка: Maritime.bg
Сградата на АППД в град Русе, снимка: Maritime.bg

По мнение на шефа на АППД няколко са причините за раждане на идеята. Първата е решаването на проблема с намаляване на общия брой на чиновниците в министерството. Докато втората версия, която съзират в поддържащата р. Дунав агенция, е доста по-скандална. „В момента движим процедури по проекти за 25 млн. лева. През следващия програмен период АППД ще бъде бенефициент за подобряване на навигацията по реката за около 200 млн. евро, такива средства очакват и румънските колеги. Разбирате за колко апетитни проекти говорим. Много е вероятно идеята за закриване на АППД да крие цел по прехвърляне на тези проекти на друго място (агенция, или държавно предприятие; б.р.), където да се работи по един „различен“ начин“, отсече изпълнителният директор на АППД.

Все пак според Георгиев разумът ще надделее и агенцията няма да бъде закрита. „Целият морски и речен бранш е зад нас„, заяви още той.

Ако играта загрубее съм готов да протестирам, както и всички мои колеги„, заяви пред репортер на Maritime.bg служител в АППД.

Подобен случай на закриване на структурата е имало през 50-те години на миналия век. По-късно обаче е решено, че без такъв вид специализирана служба, корабоплаването на реката е застрашено.

Редица русенски общественици и представители на местната власт изразиха пълното си несъгласие с идеята за закриване на агенцията. В местните среди дори се говори за затваряне на трафика по реката, ако напрежението ескалира. Междувременно Maritime.bg научи, че е създаден инициативен комитет за защита на АППД.

По силата на Белградската конвенция, която за разлика от сега действащите ни закони не е променяна от 1948 година, всяка дунавска страна има такава агенция, разположена на реката, която следи, поддържа и проучва плавателния път по съответния участък.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Военноморският флаг на България ще намери своята проекция и в Южния океан

Военноморският флаг на Република България, развят за първи път от Дунавската флотилия, ще намери своята проекция и в Южния океан. Това каза началникът на отбраната адмирал

Актриса от Бургас кръщава кораба на ВВМУ в Деня на освобождението на Варна

Номинираната за „Оскар“ българска актриса – Мария Бакалова, ще стане кръстница на кораб "Св. св. Кирил и Методий". Новият военен и научно-изследователски кораб бе закупен за

Предлагат отличен за смелост български моряк за „Почетен гражданин на Варна“

Отличеният за смелост от Международната морска организация (IMO) български моряк Едуард Тавитян е предложен за званието „Почетен гражданин на Варна”. Това съобщиха пред

Контраадмирал Михайлов: България не е изоставена, ценен член сме за НАТО

От българска гледна точка присъствието на постоянно разположени военноморски сили в Черно море е изключително важно, защото това показва единството в Алианса. Показва съвместимост