„Капитан Филипс“ получи шест номинации за „Оскар“

Снимка: Два военни кораба оказват съдействие на освободения от пирати екипаж на контейнеровоза /архив/
Снимка: Два военни кораба оказват съдействие на освободения от пирати екипаж на контейнеровоза /архив/

Шест номинации за кинонаграда „Оскар“ получи филмът „Капитан Филипс“ („Captain Phillips“). Лентата се превърна в истински кино-бестселър. Филмът, заснет по действителния случай с кораб MAERSK ALABAMA, е режисиран от Пол Грийнхаус, а главна роля в него играе Том Ханкс.

Драматичните сцени и изключителната игра на Том Ханкс са в основата за номинациите. Според данни на Maritime.bg у нас филма е реализирал също стабилни приходи. Само във варненските кина той е бил гледан от хиляди граждани.

Освен номинация за Том Ханкс, за приз е предложен и актьорът Бахад Абди, който в лентата се превъплъщава в сомалийския пират Мусе (Muse).

Лентата бе заснета на същия кораб – MAERSK ALABAMA, който бе отвлечен от сомалийски пирати, при втора атака, през 2009 година. Американски специален екип тогава неутрализира групата пирати от борда на военен кораб. Капитан Ричард Филипс не пострада.

| Още по темата:
Две истории, едно отвличане
Филмът „Капитан Филипс“ 
Моряци отвлечени от пирати съдят Maersk заради пренебрегване на риска

Maritime.bg – Любопитно

Последни новини

Последни новини

Естакадата в Шабла, а не удълбочаването за 400 млн., е причина за рокадата в ДППИ

Строежът на морската естакада при нос Шабла е предаден за проверка на Софийска градска прокуратура. Това съобщи пред БНР служебният министър на транспорта Георги Тодоров.