Китайските военноморски сили приеха в състава си самолетоносач

Военноморските сили на Китай се сдобиха с първия самолетоносач, съобщиха китайски средства за информация.

Церемонията по предаване на Китай на преоборудвания украински крайцер самолетоносач „Варяг“ се състоя днес. Авионосецът е закупен от Китай още през 1998 година. През миналата година той е преминал през морски изпитания, като е извършил 10 излизания в открито море и тренировки с базирани на палубата самолети.

Корабът ще получи новото име „Ляонин“ в чест на североизточната провинция Китай, където бе извършена неговата модернизация, предаде Нюзбг.

Според изявления на китайски военни самолетоносачът ще се използва за учебни цели. В близките години Пекин ще завърши строителството на още няколко самолетоносачи, които ще бъдат създадени вече със собствени сили, а не закупени от чужбина.

Появата на самолетоносач в разположение на военноморските сили на Китай ще промени баланса на силите в региона. Япония със загриженост наблюдава разширяването на присъствието на китайския флот в Тихия океан, особено в светлината на изострянето на конфликта около островите Сенкаку /Дяоюйдао/.

Maritime.bg – ВМС / Свят

Последни новини

Последни новини

Доставяме високоспециализирани средства за отстраняване на експлоатационни и аварийни замърсявания

Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ (ДППИ) е в процес на доставка на съоръжения за приемане на отпадъци – резултат от корабоплавателната дейност, както и на