Китай пое контрола над пакистанското пристанище Гвадар

kitai-pristanishte-pakistan
Китай пое оперативния контрол над стратегическо дълбоководно пристанище в Пакистан
. Портът в Гвадар може да се превърне в основен хъб за товарите от Пекин. Според анализатори пристанището може да стане и основен военноморски пункт за китайски кораби.

Контролът над порта, на югозападното крайбрежие, е получила китайската държавна компания China Overseas Ports Holding Company. На официална церемония в Исламабад бе подписан договорът между двете страни.

“Гвадар в най-скоро време ще стане изключително важен център за целия регион”, заяви президентът на Пакистан, Асиф Али Зардари. “Това пристанище ще обедини страните в Централна Азия. Тази сделка ще заздрави добрите връзки между нашата страна и Китай”, допълни още той.

Преди сделката контрол над порта упражняваше Пристанище Сингапур. Според неофициални данни китайската страна ще инвестира над 250 млн. щ. долара за развитие на порта. Всъщност проектът е пълен провал още с откриването през 2007г. Пакистан за годините оттогава не успя да изгради пътната инфраструктура до пристанището.

Интересът на Китай към пристанището се обосновава с притеснението на страната за енергийната сигурност. Пекин също така вярва, че чрез подпомагане икономиката на Пакистан ще бъде развита непряко западната провинция на страната – Ксинянг. Сигурно е обаче, че вземане на контрола над порта ще бъде подложено на постоянно наблюдение от ВМС на Индия и САЩ. Появиха се и твърдения, че така Китай получава сериозна експанзия и достъп до Индийския океан.

Освен изграждане на пристанищна инфраструктура, Китай се ангажира да завърши 900-километровия път свързващ пристанището и пакистанската магистрала “Индус”.

Maritime.bg – Пристанища

 

Последни новини

Последни новини

Военноморският флаг на България ще намери своята проекция и в Южния океан

Военноморският флаг на Република България, развят за първи път от Дунавската флотилия, ще намери своята проекция и в Южния океан. Това каза началникът на отбраната адмирал

Актриса от Бургас кръщава кораба на ВВМУ в Деня на освобождението на Варна

Номинираната за „Оскар“ българска актриса – Мария Бакалова, ще стане кръстница на кораб "Св. св. Кирил и Методий". Новият военен и научно-изследователски кораб бе закупен за

Предлагат отличен за смелост български моряк за „Почетен гражданин на Варна“

Отличеният за смелост от Международната морска организация (IMO) български моряк Едуард Тавитян е предложен за званието „Почетен гражданин на Варна”. Това съобщиха пред

Контраадмирал Михайлов: България не е изоставена, ценен член сме за НАТО

От българска гледна точка присъствието на постоянно разположени военноморски сили в Черно море е изключително важно, защото това показва единството в Алианса. Показва съвместимост