Китай търси начини за борба с групировките самолетоносачи на САЩ

kitai-samoletonosach

Засилването на военното съперничество между Китай и САЩ прави особено актуална за Пекин задачата за изработване на стратегия за борба с групировките самолетоносачи. Интересът на Китай от развитие на това направление може да доведе до недостиг на ресурси за разширяване на собствения си флот самолетоносачи.

Китайските сили, предназначени за овладяване на потенциалната американска намеса в евентуални конфликти в Азия, имат редица ограничения. Китай няма нито ракетни крайцери, нито атомни подводници, въоръжени с тежки свръхзвукови крилати ракети. Количеството далечни бомбардировачи-ракетоносци в китайския флот е незначително.

Ударната сила на китайската морска авиация се състои предимно от тактически изтребители и бомбардировачи, въоръжени с леки противокорабни ракети. Задачите на тези сили, изглежда, се ограничават с първата верига острови и водите около Тайван, което позволява да не се създава голяма ескадрила тежки бомбардировачи. Китай се сдоби и с нов тип оръжия – противокорабни балистични ракети, но техните реални възможности не са известни. Наред с това китайският флот се попълва и с нови подводници.

САЩ насочват за борба с китайската стратегия значителни сили. Един от резултатите ще е повишаване възможностите на системите за противовъздушна отбрана на американските корабни съединения. В качеството на ефикасна стратегия за противодействие се разглежда и блокадата на стратегическите морски комуникации. Развитието на китайските сили за борба със самолетоносачите ще излезе скъпо и може да не даде възможност за развитие на собствения си флот самолетоносачи. А залагането на противокорабни балистични ракети, като на панацея от всички проблеми, едва ли е оправдано.

Василий Кашин, „Гласът на Русия“

Maritime.bg – ВМС / Свят

Последни новини

Последни новини

Естакадата в Шабла, а не удълбочаването за 400 млн., е причина за рокадата в ДППИ

Строежът на морската естакада при нос Шабла е предаден за проверка на Софийска градска прокуратура. Това съобщи пред БНР служебният министър на транспорта Георги Тодоров.